Organitza: Museu de la Mediterrània
Col·labora: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona
El cicle Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies pren el propi Museu de la Mediterrània com a objecte de reflexió i de creació artística. L'artista dialoga amb l'equipament a partir de l'exploració de tot allò que representa l'activitat del museu: exposició permanent, arxiu documental, documents custodiats, fons de reserva, etc, i la proposta resultant és una ressonància contemporània respecte a tot allò que representa el museu.
"Si féssim un tall seccionant el Montgrí pel mig, ens trobaríem amb una extensa xarxa de cavitats, pous i galeries comunicats entre si que formen un sistema semblant al d’un formatge de Gruyère.", Joan Torró i Cabratosa (Festa Major, 1988)
Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies
La proposta de Clara Gassull desplegada en el marc del cicle Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies indaga al voltant de la idea del massís del Montgrí entès com una muntanya foradada, partint de la recopilació d’imatges cartogràfiques del lloc, de documentació sobre coves, caus, pous i avencs i de la recuperació d’objectes arqueològics i etnològics vinculats a aquest espai.
En aquest sentit, l’artista proposa aproximar-se i posar en diàleg tant documentació provinent de l’arxiu del Museu com peces presents en el fons de reserva, així com elements extrets directament del massís, per aproximar-s’hi des d’una perspectiva microscòpica, generant una reiteració de dibuixos i fotografies que mica en mica s’allunyen del seu referent original per esdevenir altres en l’imaginari de l’espectador.
Clara Gassull Quer (Barcelona, 1994. Viu a Espinavessa) combina el desenvolupament de projectes propis amb la mediació artística. Utilitza la fotografia juntament amb altres llenguatges com el dibuix, la paraula, l’escultura, el vídeo o la performance amb els quals sovint explora la relació entre el joc i el lloc, així com el nexe entre aquests dos termes, convidant a la contemplació, la reflexió i l’acció.
Graduada en Belles Arts a la Universitat de Barcelona (UB) i en Fotografia a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Des del 2019 porta el programa pedagògic de Can Manyé, espai d’art i creació contemporània d’Alella. Recentment i juntament amb Israel Ariño, amb el qual comparteix projectes des del 2016, han creat LaBabuch, un espai cultural dedicat a trobades i tallers amb diferents autors, especialment enfocats al llenguatge fotogràfic.
El seu treball està representat per Fiftydots Gallery i s’ha pogut veure als festivals BFoto (2016), Lumínic Festival (2018) i Fotointerpretacions (2019). També a Fiftydots Gallery (2018) i Espace Séraphine Louis (2019).
Més informació: http://claragassull.com/