Vols estar al corrent de les activitats que fem?

* elements requerits
Projecte "Fer de Músic"
fer de musicDes del Centre de Documentació s’impulsa el projecte “Fer de Músic”. Es tracta d’un treball de recuperació, preservació i divulgació, a través d'enregistraments i documentació manuscrita i fotogràfica, de la memòria dels músics històrics vinculats al mon de la sardana i les cobles-orquestres de Catalunya.

“Fer de músic” recol·lecta les seves vivències personals i professionals, i testimonia l'evolució d'un dels oficis més arrelats al territori empordanés, protagonista d’excepció de les festes populars i la música tradicional.

Es tracta d’un projecte coordinat pel músic Jordi Molina i amb el suport d'Eva Ramió, responsable del Centre de Documentació. Jordi Molina és compositor i intèrpret de tenora que té una àmplia experiència concertística Fou deixeble del cèlebre Ricard Viladesau i ha estat membre d'algunes de les cobles-orquestres més emblemàtiques de Catalunya.

En el següent enllaç, us deixem el petit reportatge de Televisió de Catalunya (TV3). En aquest tall, en Jordi Molina i l’Eduard Font, un dels entrevistats del projecte, ens expliquen de primera mà la tasca del projecte “Fer de Músic” i del Centre de Documentació en la difusió i preservació del llegat de les cobles-orquestres.

Fins ara, hem entrevistat a trentena-cinc músics. Podeu consultar les seves entrevistats clicant a sobre del nom de cada un dels músics. El Centre de Documentació, a més, custodia les gravacions completes.  
 • Lluís Albert i Rivas (Barcelona 1923). Musicòleg, compositor i director. Havia tocat la tenora i el tible a les cobles La Principal Barcelonina i Foment de la Sardana. Del 1983 al 1996 fou director de l'Orquestra de Cambra de Girona. Ha compost música simfònica i música per a cobla, i com a musicòleg ha publicat diversos llibres sobre el món de la sardana. (Entrevista realitzada l’any 2011).
 • Santi Arisa (Manresa 1947). Instrumentista de bateria i compositor. S’inicia de molt jove en el món de la música com a cantant amb l'Orquestra Club Virginia i l’Orquestra Maravella, per desenvolupar, posteriorment, una important carrera com a bateria amb grups com Fussion, Pegasus i la Tribu. Ha col·laborat amb la majoria de cantautors catalans i va ser el creador de la Sardanova, a principis dels anys 90, juntament amb la Cobla Els Montgrins. (Entrevista realitzada l'any 2017).
 • Tomàs Bahí i Martí (Corçà 1935). Instrumentista de tible que va pertànyer a les cobles orquestres Amoga, Costa Brava, i durant 16 anys a la cobla orquestra Els Montgrins. (Entrevista realitzada l'any 2017). 
 • Josep Bou i Coll (Torroella de Montgrí 1945 - Torroella de Montgrí 2012). Instrumentista de trombó, pianista i compositor. Desenvolupa una llarga carrera internacional en diversos grups fins als anys 80, quan ingressa com a director a l’orquestra Caravana, que es vincula posteriorment al conegut músic Xavier Cugat. Va escriure obra simfònica i música per a cobla. (Entrevista realitzada l’any 2010).
 • Joan Calsina i Roure (Torroella de Montgrí 1942). Instrumentista de contrabaix. Als 22 anys entra a formar part de la cobla-orquestra Els Montgrins, on s’hi està 7 temporades. Posteriorment deixa la música i retorna per fundar la cobla Foment de la Sardana. Els últims quatre anys de la seva carrera musical forma part de la cobla Vila de La Jonquera. (Entrevista realitzada l’any 2010).
 • Francesc Clà i Font (Celrà 1947). Instrumentista de fiscorn. Va formar part de les cobles-orquestres Moderna de La Bisbal, La Principal de Llagostera i Els Montgrins, on hi actua des del 1973 fins a la data de la seva jubilació. Encara actua ocasionalment amb el grup Calidae i la cobla Principal de la Jonquera. (Entrevista realitzada l’any 2014).
 • Jordi Compte i Prat (Sant Feliu de Pallerols 1929). Instrumentista de trompeta. Inicia la seva trajectòria musical a la cobla-orquestra La Principal de Sant Feliu i, posteriorment, a França amb la Combo-Gili. Més tard, l’any 1975, serà membre fundador de la Cobla Ciutat de Girona i l’any 1981 ingressa als Montgrins, on està fins a la seva jubilació. (Entrevista realitzada l’any 2010).
 • Pere Cortada i Carbonell (Castelló d’Empúries 1940 - Castelló d’Empúries 2017). Instrumentista de fiscorn, trombó i violí. Va formar part de les cobles-orquestres Catalunya, La Lira, Caravana, Maravella i La Principal de la Bisbal. L’any 1987 funda i dirigeix la Coral Castellonina i posa en marxa l’Escola Municipal de Castelló, que dirigeix del 1988 fins a l’any 2007. (Entrevista realitzada l’any 2015).
 • Jaume Cristau i Brunet (Figueres 1940). Instrumentista de contrabaix i compositor. S’inicia musicalment a les cobles-orquestres Valsar i Catalunya i més tard ingressa com a director artístic de la Caravana. Funda la seva pròpia orquestra, la Miramar i, posteriorment, el grup Empordà Fussió. Ha sobresortit en la composició sardanista i en la docència com a Director de l’Escola de Música del Casino de Figueres. (Entrevista realitzada l’any 2013).
 • Eduard Font i Coll (Bordils 1930). Instrumentista de tible. Inicia la seva trajectòria musical en les cobles-orquestres Torrevella i Principal de l’Escala. L’any 1957 entra a formar part d’Els Montgrins ocupant la plaça que deixa vacant el seu pare i el 1963, es converteix en el representant fins a la seva jubilació. (Entrevista realitzada l’any 2009).
 • Martirià Font i Coll (Bordils 1923 - Banyoles 2011). Instrumentista de tible, compositor i director de cobla. Va formar part de les cobles-orquestres Victòria, Emporitana, La Principal de l’Escala, fundador de la Caravana l’any 1943 i durant 30 anys director d’Els Montgrins. Va escriure més de setanta sardanes, amb títols molt populars com Per la nostra amistat o Regal de reis. (Entrevista realitzada l’any 2009).
 • Antoni Gadea i Reduan (Figueres 1950). Instrumentista de bateria. Ha format part de les següents formacions musicals: Orquestra Ritmos, Grup Mauné i els seus Dinàmics, Orquestra Maravella, Orquestra Xavier Cugat, Orquestra Gerunda i Grup Metropol. (Entrevista realitzada l’any 2016).
 • Vicenç Gatius i Mayoles (Ullastret 1934). Instrumentista de trompeta. La seva primera cobla-orquestra va ser la Moderna d’Amer, posteriorment la Girona i Els Montgrins durant 4 temporades. Fundador del grup Bravo i la Cobla Foment l’any 1975, de la que va ser el seu director i representant. Ha estat director del Cor d’homes Les veus de Parlavà, formació de polifonia tradicional. (Entrevista realitzada l’any 2014).
 • Antoni Giner i Xicoira (Palafrugell 1938). Instrumentista de fiscorn i compositor. Va formar part de les cobles-orquestres Primavera, La Principal de l’Escala, La Principal de Palafrugell, Els Montgrins, Costa Brava i del grup Los Paladines. El 1977 retorna als Montgrins on acaba la seva carrera musical. Autor d’una vintena de sardanes. (Entrevista realitzada l’any 2009).
 • Josep Gispert i Vila (Púbol 1950). Instrumentista de tenora. Trajèctoria musical a les cobles-orquestres Moderna, La Principal de Llagostera, La Principal de Girona, Els Montgrins i La Principal de La Bisbal fins a la seva jubilació. Constructor de canyes per a tible i tenora i docent d’aquests instruments al Conservatori Isaac Albéniz de Girona i a l’Escola Conrad Saló. (Entrevista realitzada l’any 2011).
 • Josep Joli i Blanch (Castelló d’Empúries 1931). Instrumentista de contrabaix i violí. Ha format part de les cobles-orquestres Antiga Pep de Figueres, Els Verds, Costa Brava, Mauné i els seus Dinàmics, Combo Gili, Ciutat de Girona, Cadaqués i dels grups d'havaneres: Roses canta, Les veus de Besalú i Pescadors de l’Escala. (Entrevista realitzada l’any 2015).
 • Emili Juanals i Roqué (Palafrugell 1928 - Palafrugell 2016). Instrumentista de trompeta i compositor. Primera experiència com a músic a la cobla-orquestra Emporitana. Posteriorment ingressa a la Maravella i el 1956 fou membre fundador de la Costa Brava, de la qual fou director i representant. Va compondre més d’un centenar de sardanes. (Entrevista realitzada l’any 2015).
 • Jordi León i Royo (Barcelona 1952). Instrumentista de flabiol, tible, oboè, compositor i director. Ha format part de les cobles Principal del Llobregat i Municipal de Barcelona i, des del 1977 de la Banda Municipal de Barcelona. Funda la classe de flabiol i tamborí al Conservatori Municipal i des del 1989 és professor al Liceu. Ha estat director de les cobles Sant Jordi i Principal del Llobregat i ha escrit obres per a cobla i una trentena de sardanes. (Entrevista realitzada l’any 2016).
 • Pepita Llunell i Sanahuja (Barcelona 1926 - Barcelona 2015). Compositora, cantant i actriu. Va desenvolupar la seva carrera com a actriu, principalment en el teatre. Com a compositora, ha escrit música lleugera, cançons catalanes, obres per a orquestra de cambra i música per a cobla. El seu marit va ser el conegut compositor i pianista Fèlix Martínez i Comín. (Entrevista realitzada l’any 2014).
 • Antoni Mas i Bou (Caldes de Malavella 1945). Pianista, compositor i director. Procedent d’una nissaga de músics, va fundar i dirigir la cobla orquestra Marina i també ha estat director de la Caravana, la Selvatana i la Maravella. Molt vinculat al món de l’havanera, també ha estat president del Sindicat de músics i representant d’empreses de gestió vinculades als drets dels músics. (Entrevista realitzada l’any 2012).
 • Juli Monguilod i Porqueres (Torroella de Montgrí 1946). Instrumentista de guitarra i violí. Prové d’una nissaga de músics torroellencs. De molt jove forma el Grup Radiants amb l’Adrià Anglada i posteriorment forma part del grup Vampirs. Continua a Lleida amb el grup Los Comodines, després Slalom, i entra a l’Orquestra Maravella l’any 1988, on hi resta fins a la seva jubilació. (Entrevista realitzada l’any 2013).
 • Manuel Oltra i Ferrer (València 1922 - Barcelona 2015). Pianista i compositor. Catedràtic d’harmonia, contrapunt, fuga i formes del Conservatori Superior de Música de Barcelona del 1959 al 1987. Autor de més d’un centenar d’arranjaments de ballets per a cobla, música coral, simfònica, sardanes... Un dels grans compositors del país. (Entrevista realitzada l’any 2012).
 • Joan Parés i Clarà (Amer 1946). Instrumentista de tible, flauta i saxo. Considerat com un dels millors tibles de la història, inicia la seva carrera a la cobla-orquestra Moderna i posteriorment continua amb l’Amerense, Els Casanovas, La Selvatana i La Principal de la Bisbal. (Entrevista realitzada l’any 2012).
 • Ricard Parés i Riembau (Torroella de Montgrí 1948 - Torroella de Montgrí 2014). Instrumentista de violí, tible, flabiol i saxo tenor. Procedent d’una família torroellenca de gran tradició musical, va formar part de les cobles-orquestres Farnense, Caravana, on també va fer de representant, Miramar, i l’any 1979 s’incorpora als Montgrins fins a la seva jubilació. (Entrevista realitzada l’any 2010).
 • Miquel Puigdellívol i Busqué (Mataró 1939). Artesà i constructor de tenores i tibles. De la mà del gran tenora Ricard Viladesau, a mitjans del anys setanta, comença la seva tasca que encara continua en l’actualitat, incorporant millores molt importants en aquests instruments que han permès donar un pas endavant als músics en el terreny de la interpretació. (Entrevista realitzada l’any 2014).
 • Enric Rigau i Prats (Cassà de la Selva 1948). Instrumentista de contrabaix i director. S’inicia a la cobla Catalunya de Bordils i posteriorment a La Principal de Llagostera. L’any 1969 ingressa a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, on arriba a ser el solista de contrabaix i on actua fins a la seva jubilació. Va dirigir la cobla Reus Jove i la cobla Ciutat de Calella. (Entrevista realitzada l’any 2016).
 • Josep Riumalló i Salagran (Arbúcies 1941). Instrumentista de fiscorn. S’inicia musicalment a la cobla Catalunya de Bordils, i posteriorment va formar part de les cobles-orquestres Girona, Els Montgrins, Maravella i l’any 1975 ingressa a La Principal de La Bisbal on s’hi està fins a l’any de la seva jubilació. (Entrevista realitzada l’any 2011).
 • Antoni Ros Marbà (L’Hospitalet de Llobregat 1937). Director d’orquestra i compositor. Considerat com el director català més important dels darrers anys, ha dirigit, entre d’altres, l'Orquestra Ciutat de Barcelona, l’Orquestra de RTVE, l’Orquestra Nacional d’Espanya i la Reial Filharmònica de Galícia. (Entrevista realitzada l'any 2017). 
 • Jordi Ruscada i Martí (Les Planes 1945). Instrumentista de contrabaix i luthier de contrabaixos. Primeres experiències com a músic a les cobles-orquestres La Principal de Sant Feliu i Amerense, i posteriorment Girona, Costa Brava, Marina, Caravana, Selvatana i Els Montgrins. (Entrevista realitzada l’any 2013).
 • Joan Sadurní i Pagès (Torroella de Montgrí 1930 - Palafrugell 2012). Instrumentista de trompeta i violí. La seva trajectòria professional comença amb la cobla orquestra La Bisbalense, i posteriorment a l’Emporitana, La Selvatana, Els Montgrins fins que l’any 1962 entra a formar part de La Principal de La Bisbal fins al dia de la seva jubilació. (Entrevista realitzada l’any 2011).
 • Josep Maria Serracant (Sabadell 1946).Compositor. Va començar a compondre de manera autodidacta i després sota el mestratge de Josep Maria Bernat. Ha estat l’impulsor de l'associació Músics per la Cobla, entitat que ha promogut molts enregistraments per a cobla i que es dedica a la recopilació d’arxius vinculats al món de la sardana, posseint el més gran arxiu d’aquesta temàtica, amb més de 35.000 partitures. (Entrevista realitzada el 2017)
 • Albert Teixidor i Casanovas (Castelló d’Empúries 1936). Instrumentista de trompeta i violí. Va formar part de les cobles-orquestres Principal de Figueres, Els Verds, La Selvatana i durant 40 anys a l’orquestra Maravella. (Entrevista realitzada l’any 2015).
 • Florenci Trullàs i Altimira (Manresa 1937). Instrumentista de trompeta, violí i compositor. Forma part de diversos grups amb els que actua a l’estranger durant anys. Fundador del grup Los Comodines, més tard Slalom. S’incorpora al món de les cobles-orquestres l’any 1983 ingressant als Montgrins i posteriorment forma part de la Gironina i la Blanes. Autor d’una vintena de sardanes. (Entrevista realitzada l’any 2009).
 • Lluís Turet i Soler (Sant Hipòlit de Voltregà 1929 - La Bisbal d'Empordà 2013). Instrumentista de clarinet i tible. De molt jove entra a formar part de la cobla-orquestra Els Angelets fins que l’any 1956 ingressa a La Principal de la Bisbal on desenvolupà tota la seva trajectòria professional. (Entrevista realitzada l’any 2012).
 • Jaume Vilà i Figueras (Cornellà del Llobregat 1949). Instrumentista de tenora i flauta. Pertany a una nissaga de músics de Cornellà. S’inicia a la cobla La Principal del Llobregat, l’any 1978 ingressa a la Principal de la Bisbal i el 1983 a la Banda Municipal de Barcelona. Molt important tasca docent al Conservatori Municipal de Barcelona i al Conservatori del Liceu, treballant per a l’oficialització dels instruments de cobla. (Entrevista realitzada l’any 2016).
 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto