Octubre 2018
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
week 40 1 2 3 4 5 6 7
week 41 8 9 10 11 12 13 14
week 42 15 16 17 18 19 20 21
week 43 22 23 24 25 26 27 28
week 44 29 30 31

Vols estar al corrent de les activitats que fem?

* elements requerits
Estudis al subsòl de la mina d'aigua de Torroella
Mina-daigua.-SondeigDes del dimarts 22 de gener es realitzen una sèrie de sondejos per conèixer amb detall les característiques geològiques del subsòl per on transcorre la mina d’aigua de Torroella de Montgrí. L’objectiu principal de les perforacions és el reconeixement geològic i geotècnic en detall del subsòl per on transcorre la mina d’aigua, per sota l’Avinguda Lluís Companys i el pati de l’aparcament del Palau Lo Mirador.

El coneixement de les litologies presents en el subsòl i la caracterització geomecànica de les mateixes permetrà valorar l’estabilitat de les parets de la mina i les empentes dels materials cap als murs. D’aquesta manera s’espera que amb aquestes cates es pugui obtenir informació molt important que ajudarà als tècnics a conèixer millor aquest element patrimonial. També s’obtindran dades que seran molt importants per realitzar plans de rehabilitació i conservació.

Aquests treballs que s’allargaran tota aquesta setmana s’emmarquen dins el projecte de rehabilitació de la Mina d’Aigua de Torroella i que tenen com a finalitat poder fer-la visitable en un futur.
La Mina d’Aigua

Es tracta d’un dels elements patrimonials més singulars i desconeguts del nucli històric, i un dels exponents més clars de la domesticació i la distribució de l’aigua al llarg de la història de la vila. És una galeria subterrània artificial que recull l’aigua que baixava dels torrents naturals del Montgrí i després la canalitzava cap a la vila per al seu aprofitament a través de diferents pous i fonts.

Actualment es poden recórrer a peu un 130 metres, distància que representa una cinquena part del seu recorregut total. Té el seu inici en una deu a l’exterior de la muralla i després de recórrer el passeig de l’Església acaba a la plaça de la Vila, on alimentava la font dels Gossos, que en aquesta època era l’única font pública de la qual es té constància.

És molt possible que l’existència d’una deu d’aigua al Palau del Mirador sigui tan antiga com la vila i molt probablement, sense aquest deu mai s’hagués desenvolupat Torroella de Montgrí. Ja apareix en un document de 1368 la referència al canto de la font de la muralla de la Cellera, allà on sabem que se situava la mare de la font. Alguns estudis consideren que aquesta menció sembla confirmar l’ús de les mines i les fonts per al subministrament d’aigua a l’interior de la vila durant l’edat mitjana.
 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto