L'Àliga

De tot el bestiari festiu, la figura de l’Àliga és l’element altament simbòlic i arquetípic de la significació més transcendental de la festa i només algunes viles tenen el privilegi de posseir-ne. Simbòlicament l’Àliga representa la justícia, la noblesa i el poder diví.

A Torroella en coneixem la seva existència almenys des del segle XVII, quan apareix citada als comptes de 1638 en un encàrrec de restauració i guarniment per la participació en la processó de Corpus, donant a entendre que la figura ja existia de feia temps i necessitava alguns retocs del fuster de la vila. 

L'Àliga va desaparèixer completament a finals del segle XVII, després de la cruenta Guerra dels Nou Anys (1688-1697).

L'any 2017 es va fer la presentació pública de la recuperada Àliga de Torroella. Destaquen les seves caraterístiques de posat tranquil i solemne, mirada severa i amatent, les ales plegades i la corona baronial, com s'escau a la vila de Torroella. El dia de Sant Genís del mateix any, l’Àliga va fer la seva entrada solemne a l’església de Sant Genís i, després de l’ofici, va ballar davant l’altar principal rememorant, d’aquesta manera, un antic privilegi de les figures festives de la seva espècie. I des de llavors, cada any l'Àliga participa als actes festius de Torroella de Montgrí.

Per més informació descarrega't la fitxa de l'Àliga