L'Esquivamosques

El primer capgròs conegut de Torroella de Montgrí va ser l'Esquivamosques, un cabut amb forma de cap de lleó que duia una xurriaques a la mà que feia petar al pas de la comitiva dels Gegants.

Els esquivamosques són del gènere de capgrossos que desfilen sols, com a personatge únic, davant del seguici. Porten algun element —pal, bastó, xurriaques, fuet o escombreta—, empaiten i colpegen el públic concentrat per deixar pas de la comitiva. La singularitat de l'Esquivamosques torroellenc la trobem en el fet que té cap de lleó.

La primera notícia que es té de la seva existència és del 1882 quan, al costat dels Gegants, participava per les Festes de Sant Genís. L'Esquivamosques va actuar, per la Festa Major i per Corpus, fins l'any 1928 quan, molt desmillorat, va deixar de sortir i va desaparèixer. 

La figura de l'actual capgròs Esquivamosques de Torroella de Montgrí és la recreació de l’antic i està inspirat en el cap de lleó de l’empunyadura de l’espasa del Gegant. Va ser estrenat l'any 2007, durant la Festa Major. Des d'aleshores l'Esquivamosques torna a acompanyar els Gegants tot fent petar la xurriaques.

Per més informació descarrega't la fitxa de l'Esquivamosques.