Fiscorn

Fons instruments musicals

Nom de l’objecte: Fiscorn

Descripció de l’objecte:

Instrument musical de la família dels aeròfons metàl·lics. El fiscorn presenta una embocadura de broquet, vàlvules i el sistema de tub ample i cònic, aquesta forma li dona una sonoritat molt diferent de les trompetes o trombons. El fiscorn pertany a la família dels flugelhorns (1).

La història del fiscorn va de la mà de la noble cobla. Quan en la segona meitat del segle XIX, Pep Ventura va introduir la tenora a la cobla va ser l’inici de la seva reforma en la qual el fiscorn també en va formar part.

El fiscorn presenta uns 51 cm de llargada en els quals hi ha l’embocadura, el mecanisme dels cilindres, 3 vàlvules i la campana que mira endavant. Els fiscorns de la cobla són flugelhorns barítons afinats en Do.

El fiscorn de cobla, la tessitura del qual segons la classificació alemanya seria la d'un Tenorhorn, modernament ha acabat anomenant -se spanisches Bassflügelhorn (flugel baix espanyol), ja que les úniques comandes d'aquest instrument els arriben d'Espanya, tota vegada que els catalans en som actualment els únics usuaris del món. Si alguna vegada aquest flugel o altres semblants s'havien utilitzat en altres formacions i en altres llocs, al llarg del temps han acabat passant a la família dels saxhorns (fiscorn de banda, bombardinos i tubes)

(1). La traducció literal de l'alemany és corn alat.

Fitxa tècnica:

Nom de l’objecte

Fiscorn

Núm. Inventari

1256

Cronologia

Segle XX

Dimensions

51 x 21 x 20’5 cm

Material i tècnica

Llautó

Procedència

Museu del Montgrí i del Baix Ter

Classificació

Aeròfon

Data ingrés

2002

Font ingrés

Adquisició per l’exposició permanent del museu

Ubicació

Exposició permanent del museu

Activitats relacionades:
Barral de terrissa o obra negra | © Museu de la Mediterrània
Actual
La Peça
Divulgació de peces del museu
Del dj. 07.02.19 al dj. 05.12.24