Capitell

Fons arqueològic

Nom de l’objecte: Capitell del castell del Montgrí

Descripció de l’objecte:

El castell del Montgrí és una fortalesa militar del període medieval d’estil romànic-gòtic del segle XIII. El castell presenta 4 finestres que presenten elements decoratius representats pels capitells. Les finestres les trobem distribuïdes de la següent forma: una a la façana principal; una altra a la façana de ponent, i dues més a la façana de llevant. El capitell amb número de registre 1230 correspon al situat a la façana sud. Les finestres són de llinda retallada en forma de dos arquets de mig punt amb un mainell a la base, una columna cilíndrica i llisa, el capitell i l’àbac.

El capitell de migdia és esculpit amb calcària i presenta, com la resta d’elements que formen tot el conjunt del mainell del qual forma part. Presenta una decoració amb motius antropomorfes, quatre cares ubicades a les quatre cantonades del capitell. Tot i que les quatre cares són molt similars presenten petits detalls que les fan diferents entre elles (1). Entre els motius antropomorfes hi ha esculpida una pinya. Aquest capitell és molt similar al capitell ubicat a la façana de llevant.

Aquest capitell el tenim exposat al Museu de la Mediterrània i també reproduït en 3D com també totes les parts del mainell (àbac, capitell, fust i base) del qual forma part. La reproducció en 3D es va portar a terme a través del projecte Giravolt.

3D capitell - 3D mainell

(1) Badia i Homs, Joan; Rocas, Guillem. «Els capitells del castell del Montgrí». Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí, [en línia], 1994, p. 37-47.

Fitxa tècnica:

Nom de l’objecte

Capitell antropomorf

Núm. Inventari

1230

Cronologia

Baixa edat mitjana, 1294-1301

Dimensions

26 x 29 x 29 cm

Material i tècnica

Calcària, esculpit

Jaciment

Castell del Montgrí

Context d’ús

Element arquitectònic

Data ingrés

1995

Font ingrés

Administració publica.

Ubicació

Exposició permanent del museu

 

Activitats relacionades:
Barral de terrissa o obra negra | © Museu de la Mediterrània
Actual
La Peça
Divulgació de peces del museu
Del dj. 07.02.19 al dj. 05.12.24