Visita a Marenyà i a Sant Feliu de la Garriga
31.05.2010
Visitarem l’església de Sant Esteve de Marenyà, fortificada a la baixa edat mitjana, és romànica d’una sola nau amb un absis semicircular. L’església de Marenyà conserva una làpida gòtica, datada el 1320, una pica d’aigua beneita del XVI, làpides sepulcrals al sòl del segle XVII i restes de pintures murals romàniques. Les pintures se situen al mur i a la volta de l’absis, al registre inferior s’identifiquen les escenes de la lapidació de sant Esteve, la crucifixió i la visita de les tres Maries al sepulcre. Els experts han atribuït aquesta decoració al Mestre d’Osormort, considerat generalment del segle XII.
Sant Feliu de la Garriga és, sens dubte, el conjunt monumental més emblemàtic del terme, on hi ha l'origen actual del municipi i on tenia la seu la parròquia de Viladamat, fins que a partir de l'any 1753 es va anar abandonant progressivament. El culte hi fou prohibit pel bisbe al 1823 a causa de la ruïna que amenaçava l'edifici.
El castell de Sant Feliu de la Garriga forma part del conjunt monumental de la Garriga, de manera inseparable. Encara que l'edifici actual pertany tot ell a la reconstrucció del segle XVII, alguns murs malmesos que encara es conserven en el pati interior podrien ser del primitiu castell, probablement tan antic com l'església. La seva principal característica són els alts murs coronats amb merlets, amb quatre garites cilíndriques als angles de l'edificació, amb petites espitlleres a mitja alçada i cobertes amb un casquet cònic. A la base de cada garita hi ha una mènsula amb un cap humà esculpit.