Inauguració de “Intents” de Isabel Banal al Museu de la Mediterrània

25.06.2019

Una exposició inèdita produïda conjuntament amb l’ajut del Museu de la Mediterrània

L’artista treballa amb el canvi d’escala que confronta d’alguna manera realitat i pensament

L’exposició que s’inaugura divendres 28 de juny a les 19 h es podrà visitar fins al 2 de setembre al Museu de la Mediterrània

Torroella de Montgrí, 25 de juny de 2019

El Museu de la Mediterrània inaugura l’exposició “Intents” d’Isabel Banal, divendres 28 de juny a les 19 h, dins del Cicle Camins propers d’Art Contemporani. Una exposició inèdita produïda amb l’ajut del Museu de la Mediterrània. A l’exposició es podrà veure una instal·lació formada d’una sèrie de taules de tota mena que s’han aconseguit després de fer una crida als veïns i veïnes de Torroella de Montgrí, en aquest sentit ha estat una acció participativa. Aquestes taules cedides per la població local han estat modificades per tal de poder formar part de l’exposició.

L’exposició “Intents” es podrà visitar fins al 2 de setembre al Museu de la Mediterrània.

”Intents”

És tracta d’una exposició inèdita d’Isabel Banal produïda conjuntament amb l’ajut del Museu de la Mediterrània. A l’exposició es podrà veure una instal·lació formada d’una sèrie de taules de tota mena que s’han aconseguit després de fer una crida als veïns i veïnes de Torroella de Montgrí, en aquest sentit ha estat una acció participativa. Aquestes taules cedides per la població local han estat modificades, per tal de poder formar part d’una instal·lació dins la mostra “Intents”.

La taula és un element recorrent en els treballs artístics d’Isabel Banal i ara en aquest cas seran la base per crear aquesta instal·lació. Les taules a nivell simbòlic són un arquetip per l’artista. Totes les taules aparentment són igual, però si les mires detalladament totes són diferents...com ho són també les persones.

En aquesta exposició l’element vertebrador serà la imatge del pont. El pont és el que uneix taules entre elles, les connecta. El pont és un símbol universal de trànsit, de recerca i de connexió. També és un element present i imprescindible en el paisatge que ens parla dels rius i rieres que transcorren i configuren el territori des de la muntanya fins al mar, com és el cas del riu Ter a Torroella de Montgrí

L’artista treballa amb el canvi d’escala que confronta d’alguna manera realitat i pensament. Els ponts emprats son els que es fan servir per muntar els pessebres casolans -aquests paisatges que fem i desfem cada any-. Ponts que dialoguen amb el cos humà o amb taules -altres paisatges quotidians-. Relacions que ens parlen de dualitat i simetria, de moviment, de compartir, de vincles i comunicació...o de tot el contrari...

El mateix dia de la inauguració també es podrà visitar l’exposició «Traginadores» també d’Isabel Banal a l’Espai del LÚCID, a la Sala de Torroella de Montgrí, juntament amb la presentació del llibre de poesia «el tres no fuma o la dura crosta» de l’artista emergent Joan Pujades.

«Traginadores» és una sèrie fotogràfica de 5 imatges creades el 2016 on l’artista es col·loca dins d’una senalla, una galleda, un cove, un cistell i una caixa de fruita de plàstic i, a la vegada, fa el gest de portar-se. Imatges absurdes i impossibles. Aquests estris, usuals en el món de la pagesia, volen evocar el treball anònim i constant de tots els temps de tantes dones.

Isabel Banal i Xifré

Castellfollit de la Roca, 1963. Llicenciada en Belles Arts - Universitat de Barcelona. Des de 1995 és professora a l’Escola Massana dins el departament d’Arts Visuals. Ha estat becada a l’Academia de España a Roma (2013-14)

Els seus orígens han impregnat el seu treball: la relació amb la natura, l’àmbit rural, la tradició de la pintura paisatgista de l’Escola d’Olot. I l’han portat a reflexionar sobre la tensió i la convivència entre el món natural i el món urbà, entre els conceptes de natura i artifici. Així com a fer una mirada sobre el propi acte creatiu lligat a la vida quotidiana, i la possibilitat-impossibilitat de dir.

En la seva trajectòria ha estat una constant la utilització de materials naturals i la seva combinació amb elements vinculats al món de la creació i de la quotidianitat, jugant moltes vegades amb els canvis d’escala i la miniaturització.  I també amb la presencia del blanc, entès com a inici o límit, com a silenci o revelació, com a absència o totalitat...

Entre les seves mostres individuals destaquen Amb la suor del teu front. (ARBAR. Vall de la Santa Creu, 2017), Llunyanies. (Espai Dieu.Cadaqués, 2017), Via Lactea. (Arts Santa Mònica, 2014), La maleta [blava] de W.B. (Portbou, 2011), Ascensioni (Galleria Enrico Fornello. Prato, 2007), feix petit pel camí creix (Centre de Lectura. Reus, 2004),  Allez (Centre d’Art Contemporain. Saint-Cyprien, 2004), Rumiant. Espais. Girona, 2003, Sense revelar (Espai Zero1. Olot, 2002). Ha participat en exposicions col·lectives com la Bianyal (Vall de Bianya, 2016), Luce Coatta: dischiudere (Artopia. Milano, 2014), La guerra che verrà non è la prima (MART; Rovereto 2014), Territori Lleida (Centre d’Art la Panera, 2010), Querformat (Kunstverein Tiergarten-Galerie Nord. Berlín, 2009), Frágil (Galeria Estrany-De la Mota. Barcelona, 2007)

www.isabelbanalx.com

Notícies