El Museu de la Mediterrània reflexiona sobre la relació que tenen els habitants del Baix Ter amb l’entorn natural

04.09.2019

L’exposició Dinàmiques fluïdes neix del col·lectiu maap. un grup de professionals joves, dedicat al disseny i la concepció d’espais del territori.

Un projecte basat en les pràctiques artístiques participatives, on públic i artistes són els creadors de les obres i per tant del relat.

L’exposició s’inaugura divendres 6 de setembre a les 19 h i es podrà visitar fins al 28 d’octubre al Museu de la Mediterrània.

 

El Museu de la Mediterrània tancarà enguany el Cicle d’Art Contemporani Camins propers amb l’exposició “Dinàmiques fluïdes” del col·lectiu maap. que s’inaugura divendres 6 de setembre a les 19 h. «Dinàmiques fluïdes» és una acció artística col·lectiva per a la conscienciació i assimilació del territori. Una exposició que neix amb el propòsit de reflexionar sobre la relació actual que els habitants del Baix Ter tenen amb l’entorn natural. La mostra busca evidenciar una sèrie de qüestions inherents: vivim avui més aïllats de la natura? Què hauríem d’entendre per paisatge? Com a habitants, hem dominat el Baix Ter o ens hi hem adaptat?

L’exposició contarà amb una sèrie d’activitats paral·leles: una visita guiada a l’exposició el 5 d’octubre, una conferència a càrrec de l’arquitecte Lluís Auquer el dia 11 d’octubre, i un taller per construir un mapa toponímic col·lectiu el dia 12 d’octubre amb Duae Collective.

L’Exposició “Dinàmiques fluïdes” del col·lectiu maap. es podrà visitar gratuïtament fins al 28 d’octubre al Museu de la Mediterrània.

Descarregar cartell - Descarregar postal

 

”Dinàmiques Fluïdes”

Dinàmiques fluïdes és un projecte expositiu que neix amb el propòsit de reflexionar sobre la nostra relació amb l’entorn natural. Com a conseqüència de l’assentament humà i posteriorment la gentrificació i els canvis en les estructures socioeconòmiques, els habitants de la zona del Baix Ter -situada al nord de la comarca del Baix Empordà- mantenen un lligam diferent amb el seu paisatge respecte a dècades enrere. Prenent aquest fet com a punt de partida, la mostra busca evidenciar una sèrie de qüestions inherents: vivim avui més aïllats de la natura? Què hauríem d’entendre per paisatge? Hem desaprès a conviure amb ell? Què podem fer per acostar-nos-hi? Aquestes i altres preguntes són les que es volen abordar al cicle on s’emmarca l’exposició: Camins propers. Es tracta d’adoptar una mirada crítica sobre el passat, però sobretot sobre l’actual relació amb l’entorn més proper.

Dinàmiques fluïdes vol ser una finestra de diàleg amb el territori, una aposta per la creació d’un ‘nosaltres’ que participi del territori tot allunyant-se de la clàssica dicotomia entre el ‘jo’ i l’entorn. És per això que esdevé essencial tant l’objecte com el procés, entenent aquest últim com les forces, els ritmes i les dinàmiques que el creen. Aquestes ‘creacions fluïdes’ adopten a l’exposició la forma d’esbossos, esquemes i aportacions teòrica-artístiques que condueixen a cadascuna de les obres.

Amb tot, l’exposició vol ser un espai compartit on a través de l’art es desperti la curiositat pel territori i es reflexioni sobre com vivim i la manera de interactuar amb el nostre entorn, específicament amb el del Baix Ter.

Dinàmiques fluïdes és un projecte basat en les pràctiques artístiques participatives, on tant artistes com públics són els/les creadors/es de les obres i per tant del relat.

 

Què es podrà veure en l’exposició:

Per començar hi haurà una breu introducció que permetrà al visitant entendre el context en què s’emmarca l’exposició. Tot seguit, hi haurà l’espai interactiu on es durà a terme l’acció col·lectiva, sent així un espai de participació format per diversos “mapes” o jocs. Cada cartografia d’intervenció serà ideada per un artista diferent. Progressivament les propostes artístiques aniran sent intervingudes pels visitants. A mesura que l’exposició avança es podrà observar l’acumulació de les intervencions, com si fossin les capes d’un mapa real (corbes de nivell, vegetació, aigua, arquitectura, etc.), però en aquest cas cada capa representarà la narració individual per part de cada visitant, el qual haurà d’interactuar no solament amb el joc sinó que també amb l’acumulació de propostes dels visitants que hauran participat anteriorment. D’aquesta manera s’evidenciaran dos conceptes molt propis de la contemporaneïtat -com són el ‘jo’ i ‘l’altre’-, emfatitzant el conjunt global i per tant l’esperit col·lectiu.

El darrer espai serà un espai més de reflexió amb una intervenció sonora i videoprojecció on es podrà veure l’obra de Lluís Tudela emmarcada a l’espai natural de la Pletera, un treball que es fa a partir del treball d’arxiu del fotògraf i el biòleg Xavier Quintana, director científic del projecte de recuperació Life Pletera.

 

Qui són maap. ?

maap. neix al Baix Empordà com un col·lectiu de professionals joves, dedicat al disseny i la concepció d’espais, sempre buscant una aproximació humana i arqueològica amb els llocs on es treballa. Una de les línies d’interès del col·lectiu se centra en l’observació de les dinàmiques de transformació del territori.

Eixos d’investigació: La política, el paisatge i la casa. Conèixer un territori requereix comprendre el seus processos de transformació. Per això, és necessari estudiar les seves condicions naturals i la forma en què s’habita en cada època. En aquest sentit, el paisatge i la casa són els elements bàsics per poder-ho expressar. La política, en canvi, és un element de canvi imposat. No és el resultat de les dinàmiques de la naturalesa, sinó que és fruit de l’acció humana. Tots tres eixos són essencials per oferir una visió completa i complexa de la manera d’habitar un lloc.

Podeu seguir el seu compte de instagram: col.lectiu_maap

 

Artistes que participen en l’exposició «Dinàmiques fluïdes»

Lluís Tudela (Torroella de Montgrí, 1988)

Fotògraf, llicenciat en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona (2011). El seu exercici s'emmarca en l'experimentació del llenguatge fotogràfic com a mitjà d'expressió subjectiu, eina documental i vehicle de suggestió estètica. Els temes que guien el desenvolupament discursiu de la seva obra se centren en l'individu i la psique, així com la correspondència entre societat i entorn.

Marta Aguilar (Hospitalet de Llobregat, 1983)

Actriu, Directora i Dramaturga. Graduada al Col·legi de Teatre de Barcelona. Tècnica en Eduació Infantil i exmaquinista de tren. Continua la formació escènica fent diferents cursos de creació a partir de la improvisació amb Alfredo Sanzol, Ivan Morales i Juan Miranda; d’interpretació amb Cristina Banegas; de tècnica Meisner; de comèdia de l’art amb Pere Ferran, i de dansa, cant i dramatúrgia.Dins la performace ha treballat per la proposta de Marcel Borràs dins de CATALONIA IN VENICE_TO LOSE YOUR HEAD (IDOLS), una exposició comissariada per Pedro Azara. Actualment treballa en “Èxode” i escriu el seu primer llibre de poesia.

LUCE (València, 1989)

Viu i treballa a València. "La seva obra neix de recórrer, de caminar i de descobrir als carrers. Si bé la seva primera etapa com a artista es va desenvolupar sense tenir tan en compte l'espai, la seva evolució l'ha portat a l'assumpció de l'urbà com a eix de tot aquest treball. En la seva València natal, ha desenvolupat tota una geografia pròpia que ha transcendit de la simple signatura a l'experiència. El dispositiu expositor pot ser un fanal, un panell lumínic, la façana d'una botiga, un tendal, un balcó. Per Luce és important bussejar en la quotidianitat de la ciutadania, sense pretensions ni estètiques imposades. A més, ha decidit treballar per la perifèria, per intervenir carrers que s'evita anar-hi, que formen part d'una altra ciutat dins de la mateixa, i que està trencada -a través de la bretxa social el que se suposa que connecta totes les fronteres burocràtiques. Text traduït i extret de Descobrir, jugar, resignificar per Álvaro G. Devís.

Jordi Alomar (Inca, 1985)

Musicòleg i gestor cultural. El seu treballa centra en la intermediació entre agents i propostes, entre actors i possibilitats, bé sigui en la dimensió escrita o audiovisual, bé en la gestació de projectes.

 

Activitats paral·leles

Dissabte 5 d’octubre a les 11 h - Visita guiada a l’exposició

Visita guiada a l'espai de l'exposició “Dinàmiques Fluïdes” on es podrà participar amb les peces exposades i completar el procés creatiu de cada artista.

Un cop acabada la visita, ens desplacem a peu fins al lloc de les intervencions de LUCE dins el municipi de Torroella de Montgrí. LUCE, és un dels artistes que participen a l’exposició. Part de la seva proposat es s’estén al llarg del Rec de Molí a Verges i a la zona dels horts de Torroella de Montgrí, escrivint frases que parlen de la identitat paisatgística, històrica o col·lectiva d'aquell indret.

 

Divendres 11 d’octubre a les 19 h - Ponència “La naturalesa creant” a càrrec de Lluís Auquer

La Naturalesa Creant és el nom de la ponència a càrrec de Lluís Auquer, que pretén il·lustrar l'evolució territorial, paisatgística, urbanística i arquitectònica que ha succeït a l'ecosistema del Baix Ter des del Paleolític fins al final del s. XIX. L'objectiu principal és donar a la llum un seguit de coneixements que plantegen causes i conseqüències sobre la història del territori.

Lluís Auquer és arquitecte fundador juntament amb Ferran Prats, del despatx AuquerPrats Arquitectures, situat a Torroella de Montgrí des de 1987. Durant més de 30 anys d'experiència en obres de rehabilitació, buscant una arquitectura integrada amb el medi ambient i amb solucions que siguin sostenibles, han acumulat material d'investigació i anàlisi sobre l'evolució territorial que ha succeït a l'ecosistema del Baix Ter.

 

Dissabte 12 d’octubre a les 11 h - Taller: “Creació d’un mapa toponímic gegant”

Seguint la dinàmica de l’exposició les artistes, Duae Collective realitzaran una activitat oberta i col·lectiva on per continuar reflexionant sobre el concepte de paisatge com a resultat de la relació entre l'acció humana i l'evolució de la naturalesa tot realitzant un mapa toponímic col·lectiu on cada habitant pugui representar a partir del joc la percepció, història i visions de la pròpia relació amb el paisatge.

Duae Collective (Residents a la Fabrica de Creació, Fabra i Coats de Barcelona) és una plataforma col·laborativa que es dedica a la investigació visual contemporània. Fundada el 2015 per Luna Coppola i Silvia Campidelli, és, alhora, un col·lectiu i una família. Les seves investigacions visuals se centren en la relació entre l'ésser humà i el medi ambient, basant les metodologies de treball en pràctiques artístiques i dinàmiques col·laboratives que amplien la varietat de temes i de llenguatges.

Notícies