La memòria dels músics. Presentació entrevistes projecte Fer de Músic 2019

22.01.2020

El Museu de la Mediterrània presenta les entrevistes realitzades a cinc persones relacionades amb la música de les cobles – orquestres

El projecte d’àmbit nacional ha comptat amb la col·laboració del Museu del Ter de Manlleu i també es presentarà a Barcelona i a Manlleu.

Aquests moments ja són 44 els personatges als quals se’ls ha recollit la seva memòria oral.

 

Torroella de Montgrí, 22 de gener de 2020

El Museu de la Mediterrània presenta els resultats del projecte Fer de Músic 2019, dissabte 25 de gener a les 18.00 h a l’auditori del Museu. Aquest dia es visualitzarà el documental resultat de les cinc entrevistes que s’han portat a terme durant el 2019 del projecte de recuperació de la memòria oral de músics de cobles orquestres. Enguany s’han enregistrat a Marcel Casellas, Pep Poblet, Fina Dalmau, Núria Feliu i Albert Guinovart, noms que alguns d’ells no hauríem relacionat mai amb el món de la sardana. Amb aquestes ja seran 44 les entrevistes realitzades a músics de cobles orquestres amb 10 anys de projecte. Totes les entrevistes realitzades són públiques i es poden consultar a  través de la web del Museu de la Mediterrània. Un projecte que creix any a any, aquesta vegada amb la col·laboració del Museu del Ter de Manlleu on també s’hi farà una presentació dels resultats divendres 6 de març, igual que a Barcelona el 26 de febrer.

 

Presentació entrevistes projecte Fer de Músic 2019

El Museu de la Mediterrània a través del seu Centre de Documentació porta a terme des de fa 10 anys el projecte Fer de Músic. Projecte de recuperació de la memòria oral de músics de cobles orquestres. Aquest projecte de recerca d’àmbit nacional, pretén recuperar i donar a conèixer, a través de la memòria oral, la feina dels músics de les cobles orquestres (les formacions musicals més antigues del país) que han viscut el canvi en l’ofici, en el seu repertori, en les festes i tradicions, en els costums de la societat…

El projecte Fer de Músic, a més de recuperar i difondre la memòria oral, vol ser un espai de reflexió en el món dels músics de les cobles orquestres.

El dissabte 25 de gener a les 18.00 h a l’auditori del Museu de la Mediterrània es portarà a terme l’acte de presentació de les gravacions dutes a terme durant el 2019. Amb aquestes ja seran 44 les entrevistes realitzades a músics de cobles orquestres.

El documental mostra les entrevistes realitzades a Núria Feliu, Albert Guinovart, Pep Poblet, Fina Dalmau i Marcel Casellas. Alguns d’ells són nom més que coneguts del panorama musical de casa nostra però que de ben segur no hauríem relacionat amb el món de les cobles – orquestres.

Cal destacar que en aquesta edició s’ha comptat amb el suport i col·laboració del Museu del Ter de Manlleu i fruït d’aquesta iniciativa s’ha pogut entrevistar a: Fina Dalmau, la primera dona que va formar part d’una cobla al segle XX i Pep Poblet, que va tenir el seus inicis en orquestres com la Maravella.

El present documental tindrà dues presentacions públiques més a part de la d’aquest dissabte a Torroella de Montgrí. El dimecres 26 de febrer es presentarà a la Casa de la Sardana de Barcelona i el divendres 6 de març es presentarà al Museu de la Ter a Manlleu.

 

Ressenya dels músics Fer de Músic 2019 són:

  • Marcel Casellas (1954, Esplugues de Llobregat), contrabaixista, compositor i pedagog de la música tradicional. Des del 1978, ha participat en molts projectes que inclouen estils musicals molt eclèctics: cançó, folk, cobla, jazz, música electrònica, pop-rock, sardana… Exerceix de professor a l’ESMUC.
  • Pep Poblet (1962, Vic). Saxofonista amb una àmplia trajectòria de col·laboracions molt diverses: Sopa de Cabra, Duble Buble, La Salseta del Poble Sec, Los Salvajes, Orquestra Maravella, Lluís Llach, Marina Rosell, David Bisbal…
  • Fina Dalmau (1958, Manlleu), instrumentista de contrabaix i tible. Va ser la primera dona que va formar part d’una cobla en tot el segle XX. De l’any 1976 fins al 1980, fou component de la Cobla La Manlleuenca.
  • Núria Feliu (1941, Barcelona), cantant i actriu. Els seus primers passos en el món artístic varen ser com a actriu. Debutà com a cantant el 1965 i ha destacat pels seus discs de cançons populars catalanes, boleros, cuplés i sardanes.
  • Albert Guinovart (1962, Barcelona), pianista i compositor. La seva dedicació a la música l’ha portat a diferents camps: des d’interpretació clàssica de repertori a composició de bandes sonores per televisió i cinema. A finals dels anys 90 també s’inicia en la composició per a cobla.

 

El Projecte Fer de Músic

Des del Centre de Documentació del Museu de la Mediterrània s’impulsa el projecte Fer de Músic. Es tracta d’un treball de recuperació, preservació i divulgació, a través d'enregistraments i documentació manuscrita i fotogràfica, de la memòria dels músics històrics vinculats al mon de la sardana i les cobles-orquestres de Catalunya.

Fer de Músic recol·lecta les seves vivències personals i professionals, i testimonia l'evolució d'un dels oficis més arrelats al territori empordanès, protagonista d’excepció de les festes populars i la música tradicional.

Es tracta d’un projecte coordinat pel músic Jordi Molina i amb el suport d'Eva Ramió, responsable del Centre de Documentació. Jordi Molina és compositor i intèrpret de tenora que té una àmplia experiència concertística. Fou deixeble del cèlebre Ricard Viladesau i ha estat membre d'algunes de les cobles-orquestres més emblemàtiques de Catalunya.

En el següent enllaç, (reportatge de Televisió de Catalunya (TV3). En aquest tall, Jordi Molina i Eduard Font, un dels entrevistats del projecte, expliquen de primera mà la tasca del projecte Fer de Músic i del Centre de Documentació en la difusió i preservació del llegat de les cobles-orquestres.

Amb les darreres entrevistes realitzades durant el 2019, ja s’ha entrevistat a quaranta músics. Podeu consultar les seves entrevistes a la nostra web tots els vídeos són públics i penjats al canal del Museu de la Mediterrània del youtube i a El Centre de Documentació, a més, custodia les gravacions completes.

Notícies