Aigües, llengües i oblits, d'Anna Dot, la nova exposició d'art contemporani a l'Espai Montgrí

05.04.2024

Si no beguéssim aigua, si ens estiguéssim a punt de deshidratar, la veu gairebé no ens sortiria. Quan morim, els nostres cossos queden secs i aleshores no podem ni respirar ni parlar. Per a Tales de Milet aquesta era l’observació que li permetia afirmar que l’aigua era el principi de la vida.

Com a portadora de vida, l’aigua potser també és portadora de la veu i de les llengües. Si és així, quines llengües ens dona l’aigua? Quines paraules de les nostres sonen bé dins del riu Ter quan arriba a la Gola i veu la seva fi i es troba amb el mar? I al mar, quines de les nostres paraules encaixen amb els sons de les ones marines quan reben el Ter?

Aigües, llengües i oblits és l'exposició que ens proposa l'artista Anna Dot al Museu de la Mediterrània que s'inaugura el dia 13 d'abril a les 11h i que  podeu visitar fins el dia 2 de setembre de 2024. Aquesta exposició forma part del cicle El discórrer contemporani, iniciat amb l'exposició "Quan el Riu parla", creada pels alumnes d'I4 de l'Escola Guillem de Montgrí, on es va fer tot un procés de reconeixement del riu a través de diverses propostes artístiques entorn del Ter.

Ara, aquest cicle continua amb l'exposició de l'Anna Dot on ens proposa diferents jocs per a descobrir el llenguatge del riu Ter. Jugarem a trobar les nostres paraules dins l’aigua, com si fos ella que les portava i ens les ha donat. També intentarem fer-li preguntes, com si ens pogués respondre, utilitzant un sistema de comunicació amb estany. I per últim, investigarem els antics traçats del riu, com si fossin escrits fluvials sobre la terra en una llengua que no coneixem.

Una exposició que es transformarà al llarg del temps que es podrà visitar, igual que ha canviat el traçat del riu Ter al llarg de la història.

Anna Dot (Vic, 1991) és una artista i doctora en Traducció, Interpretació i Llengües Aplicades per la Universitat de Vic (2019). El seu treball se centra en l'estudi de la traducció i els actes comunicatius i dedica una atenció especial als processos de lectura i escriptura, així com els usos de les noves tecnologies. La seva obra, representada per la galeria Bombon Projects de Barcelona, s'ha mostrat en diferents espais artístics de la ciutat, com la Sala d'Art Jove, la Fundació Antoni Tàpies, Can Felipa Arts Visuals, La Capella del Carrer Hospital o la Blueproject Foundation, i també fora de la capital catalana a llocs com la Capella de Sant Roc de Valls, el Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, la Ruta Walter Benjamin de Portbou, al MAC Mataró Art Contemporani, a la Galeria PALMADOTZE a Sta. Margarida i els Monjos, a NauEstruch a Sabadell, el Museu de l'Art de la Pell de Vic i a la galeria Heinrich Ehrhardt, de Madrid. També ha exposat el seu treball a escala internacional a la Lisi Hämmerle Galerie de Bregenz (Àustria), a la Galerie Bernhard Bischoff de Berna (Suïssa), a la fira Art-O-Rama de Marsella (França), a SCAN Projects de Londres (Anglaterra), a les fires ARCO Lisboa 2018 (Portugal) i ARCO Madrid 2019 (Espanya), al Museu d'art contemporani de Voivodina (Sèrbia), al centre Charsoo Honar de Teheran (Iran) i al Centre de Design de l'UQAM (Canadà).

El seu treball ha estat reconegut amb els premis "Because of Many Suns", atorgat per la Collezione Taurisano de Nàpols en el marc de la fira Art-O-Rama 2021 de Marsella, el premi Art Nou 2018 de part de l'Art Barcelona Associació de Galeries i va ser guanyadora de la Biennal d'Art d'Amposta (BIAM) al 2014.

Notícies