Festival Mirades 2025

04.04.2025

 El Museu de la Mediterrània esdevé l’epicentre de la 9ª edició del Festival Mirades, el Festival de Fotografia del Baix Empordà organitzat per Foto Torroella.

La 9ª edició del Mirades, el Festival de Fotografia del Baix Empordà organitzat per l’associació Foto Torroella, oferirà un total de 15 exposicions fotogràfiques d’artistes catalans, d’arreu de l’Estat i de diferents països europeus com Ucraïna, Alemanya, Itàlia i França en quatre municipis de les comarques gironines. Les obres es repartiran en diferents espais de Torroella de Montgrí, Palafrugell, La Bisbal d’Empordà i Figueres, alguns d’ells ubicats a l’exterior amb la voluntat d’acostar els treballs a la població.

El temps, que es revela a la fotografia com una de les seves eines primeres de treball, s’explora en aquesta edició com un cicle, com una estructura no lineal que aproxima al complex món actual tot oferint-nos pistes per desxifrar-lo. Els treballs de quinze artistes escollits mitjançant convocatòria pública té l’objectiu d’obrir al debat social les perspectives de la fotografia contemporània, i manifesten la necessitat d’entendre el món des de la imatge i des del relat col·lectiu.

Aquesta 9a edició del Festival Mirades és un desplegament de formes que surten del marc fotogràfic tradicional per expandir possibilitats materials i fins i tot aposta, per primera vegada, en portar la fotografia al carrer, maximitzant el volum de veu de cadascun d’aquests relats. En paraules dels organitzadors: “La narrativa contemporània del món d’avui ens encoratja a fer el cap enrere per a recordar, alhora, que la imaginació desvetllarà nous possibles d’allò que vindrà, allò que se’ns revelarà gràcies al temps.”

El Museu de la Mediterrània, epicentre del Festival Mirades

El Museu de la Mediterrània, en aquesta cinquena edició es converteix en l’epicentre del Festival Mirades acollint cinc exposicions dins les nostres instal·lacions. D’aquesta manera el Museu consolida la seva aposta pel treball conjunt amb Foto Torroella i per ser un centre obert i col·laborador amb les propostes que aporten valor cultural al Baix Empordà.

El Museu de la Mediterrània acollirà les següents exposicions:

Zona de sacrificio de Catara Rego – Espai Montgrí

Zona de sacrifici mostra diferents llocs de Galícia que han estat designats per a la producció de recursos naturals, reflexionant sobre l’impacte que això ha tingut en el paisatge i els efectes del procés de degradació del territori.

Es documenta així la petjada en el paisatge que l’explotació de l’aigua, la terra i el vent ha deixat a Galícia. L’apropiació del paisatge com a recurs el deixa al servei d’una societat industrialitzada que sovint ignora les conseqüències de les seves decisions. Aquesta transformació forçada del territori provoca una pèrdua d’identitat, ja que els elements del paisatge que constituïen la memòria col·lectiva desapareixen o es modifiquen de manera irreversible.

Un ull és un ou de Lorena Ruiz – Espai 2

Els ulls no són completament rodons, són esfèrics, ovalats, ouats, pensats per a veure cap endavant i cap als costats, cap a fora i cap endins. Ulls i ous són dos globus contenidors de metàfores, de creences diverses, de les indicacions confuses del món, on totes les possibilitats coexisteixen. Les imatges d‘aquest projecte neixen del joc, del passeig entre escenaris, perr aquests espais intermedis entre la vigília i el somni, connectant amb la realitat de l‘imaginari.

Un aprenentatge del tèrbol de Jonàs Forchini – Espai Baix Ter

La fotografia submarina, alhora que eina d’exploració i medi artístic, és un subjecte que planteja un ampli ventall de possibilitats, que van des de les condicions pràctiques i tècniques a l’hora de la presa (fixa o mòbil) fins a les fluctuants nocions filosòfiques de l’espai i de punt de vista en situació d’immersió. El meu interès se centra en els aspectes deceptius de la fotografia submarina, afavorint les immersions en entorns tèrbols on poso a prova el registre fotogràfic: com situar la mirada en un espai limitat per la visibilitat de l’aigua? Com es poden utilitzar aquests límits per construir un paisatge submarí a través de la fotografia? Com introduir el que és tèrbol i desenvolupar un món imaginari que no estigui lligat al vertigen i la sublimitat del que és invisible, sinó que exigeixi una atenció especial per desxifrar l’infraordinari dels paisatges submarins alterats per l’ésser humà?

Kickflip de Ignacio Navas – Espai Baix Ter

Kickflip és un projecte fotogràfic que es materialitza en un videojoc a través d’una instal·lació audiovisual interactiva. Aquesta obra recull el testimoni d’un grup d’amics i amigues la adolescència dels quals, en plena dècada dels 2000, es desenvolupa al voltant del skatepark de Tudela.

Com en un acte de recuperació de memòria compartida, l’espectador explora aquest lloc per descobrir fotografies, documents trobats i gravacions de veu on cada persona d’aquest grup d’amics relata les seves pròpies experiències, oferint noves perspectives sobre temes relacionats amb l’adolescència, com el fracàs escolar, el descobriment de la pròpia sexualitat i identitat o l’exploració de les diferents subcultures musicals.

Construir des de dins de Usue Belandia – Espai Baix Ter

Què és una casa?, de què esta feta?, com es forma?, són preguntes per a les quals durant molt de temps vaig buscar resposta en la perspectiva acadèmica de l’arquitectura. Només quan em vaig mudar a viure a una casa autoconstruïda em vaig adonar que les respostes que havia anat formulant no em servien del tot. Descobrir l’autoconstrucció, el fenomen en què els habitants d’un lloc construeixen amb les seves pròpies mans el seu espai per viure, ha permès que aquest projecte sigui el plantejament que obre la possibilitat de reflexionar a través de la casa autoconstruïda.

Notícies