Francesc Gimeno

Fons Martínez-Solans

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, va inaugurar el dissabte 22 de novembre de 2014, un nou espai expositiu dedicat a la figura del gran artista català Francesc Gimeno sota la denominació: "Llegat Martínez-Solans. Francesc Gimeno, paisatgista del Montgrí". Aquest nou espai és possible gràcies a la donació del Sr. Francesc Izquierdo propietari del llegat del matrimoni Miquel Martínez i Pilar Solans. Aquest matrimoni fou veí del pintor a Barcelona i es convertiren en observadors privilegiats i confidents de l'artista en els seus darrers anys de la seva vida.

L'espai s'ha organitzat fruit de l'estudi del material procedent del llegat que ha portat a terme la seva comissaria, la historiadora de l'art i Doctora en Humanitats Mariona Seguranyes.

A través de les obres que ens arriben d'aquest llegat podrem copsar l'excepcional qualitat pictòrica de Francesc Gimeno, com és en especial la tela Retrat de Pilar Solans, o bé l'Autoretrat del pintor. A part, el llegat, inclou obres de Ramon Call, amic del pintor que l'acompanya en la seva primera estada a Torroella el 1887. També formen part del fons algunes de les millors fotografies que es conserven del pintor i també de fons documental de catàlegs d'exposicions de l'època.