I Jornada de Memòria Històrica Local

"80 anys de la retirada"

Finalitzat
Del 15.02.19 al 03.03.19

Totes les activitats de la Jornada es faran al Museu, a excepció del documental que es farà al Cine Montgrí i la sortida a l'aeròdrom que partirà des del Museu i anirà fins a Canet de la Tallada. Totes les activitats de la Jornada són gratuïtes, a excepció del documental que funcionarà com el Cine Club de divendres.

Descarrega't el programa i el cartell d'aquesta I Jornada de Memòria Històrica Local

El Pont de Torroella sobre el Ter destruït l’any 1939.
El Pont de Torroella sobre el Ter destruït l’any 1939.

El Museu de la Mediterrània impulsa la I Jornada de Memòria Històrica Local amb l’objectiu de recuperar el passat històric de la vila, dels seus habitants i els successos ocorreguts des de la Segona República fins a la Transició democràtica. Sobretot a partir de la memòria oral d’aquelles persones varen viure aquella època i aquells esdeveniments.

Conèixer la nostra història ens permet posar-la en valor i obrir camí per a construir un present i un futur amb més consciència sobre el nostre passat.

Ara fa vuitanta anys es vivien els últims episodis d’una llarga, cruenta i salvatge guerra civil. Tot un país en retirada passava pel nostre territori i el febrer de 1939 les tropes franquistes arribaven a Torroella de Montgrí.

Enguany iniciem la I Jornada de Memòria Històrica Local tot parlant dels 80 anys de la retirada i el final de la Guerra Civil.

PROGRAMA

  • Divendres 15 de febrer, 19h . Conferència “Memòria històrica i Guerra Civil” a càrrec de Pelai Pagès, professor d’Història Contemporània a la UB.
  • Divendres 22 de febrer, 19h. Conferència “La derrota i l’exili a l’Empordà” a càrrec de Jordi Gaitx, professor associat d’Història a la UdG i graduat superior en Arxivística i Gestió de Documents.
  • Divendres 22 de febrer, 22h. Cine Montgrí. Projecció del documental “El Silencio de Otros” de Almudena Carracedo i Robert Bahar. Més informació del documental aquí.
  • Divendres 1 de març, 19h. Taula rodona “Vivències de torroellencs durant la Guerra Civil” amb la presència de diferents persones de la vila.
  • Diumenge 3 de març. 10h. Sortida fins a l’Aeròdrom 318 de Canet amb visita guiada d’Aleix Guàrdia llicenciat en Historia per la Universitat de Girona (UdG) i membre del Grup de Recerca de l’Aviació a Girona (GRAG). Més informació del projecte Aeròdrom 318 aquí.

El Museu és un espai de recepció i recollida de fons històriques que sempre roman obert a la possibilitat de que la població aporti fonts materials i immaterials de la nostra història. És per això que durant les jornades, fem una crida al poble perquè aporti al Museu documentació, objectes, fotografies, relats o qualsevol tipus de font històrica relacionada amb l’època de la Guerra Civil (1936-1939). Fem èmfasi en que també recollirem memòria oral. Si voleu fer-nos arribar material o relats, escriviu-nos a: info@museudelamediterrania.cat o truqueu-nos al 972755180. Fem #MemòriaTorroella!

Divendres
15
feb
Divendres
22
feb
 
22:00 h
 
Finalitzat
Divendres
01
mar
Diumenge
03
mar
Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR