IV Jornada Memòria Històrica Local

Els primers anys del franquisme

Finalitzat
dilluns, 16 de maig | 19:00 h
DURADA:  1 hora

Organitza: Museu de la Mediterrània i Biblioteca Pere Blasi.

Col·labora: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona

Compartir

El dilluns 16 de maig tindrà lloc un club de lectura relacionat amb la IV Jornada de Memòria Històrica Local. En aquest cas, amb la dinamització de l'il·lustrador Jordi Fenosa, es comentarà el llibre “Regreso al Edén”, de Paco Roca.

A partir d'una foto familiar del 1946 a l'antiga platja de Natzaret de la capital valenciana, Paco Roca dibuixa un fresc sobre l'Espanya de la postguerra a través d'una d'aquelles famílies humils –reflex de la immensa majoria de la societat que sobrevivia sota la dictadura franquista– amb seriosos problemes per accedir al suport, obligada a acudir per sistema al mercat negre per fer-se amb prou feines amb una alimentació bàsica diària.  

IV Jornada de Memòria Històrica Local

Després de tres anys de guerra civil, el poble pateix una llarga postguerra marcada per la pobresa, la gana i les represàlies contra els republicans derrotats. Seran uns anys on la cruel dictadura militar anirà esclafant tota aquella resistència que sorgeixi contra el règim, com ara els maquis, i es començarà a forjar una societat que haurà d’aixecar de nou el país. La postguerra serà una època austera per les mancances, i dura per les represàlies i la por, però la vida continuarà amb l'esperança d'un futur millor.

El Museu de la Mediterrània impulsa les IV Jornades de Memòria Històrica Local amb l’objectiu de recuperar el passat històric de la vila, dels seus habitants i els successos ocorreguts des de la Segona República fins a la Transició democràtica. Aquestes jornades tenen l’objectiu de recuperar la història a través, principalment, de la memòria oral dels ciutadans. Conèixer la nostra història ens permet posar-la en valor i obrir camí per a construir un present i un futur amb més consciència sobre el nostre passat.  

Dilluns
16
mai