Aprèn a conèixer el fartet

Ciència ciutadana

Finalitzat
DURADA:  1:30 hores
17.09.22

Activitat amb aforament limitat (màxim 10 persones per sessió, majors de 8 anys). Cal inscripció prèvia fins a 24h abans de la realització de l'activitat.

Inscripció: Al Museu de la Mediterrània via correu electrònic a l'adreça museu@torroella-estartit.cat o al telèfon 972755180

Lloc de trobada: La Pletera (Estartit)

Organitza: Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis i Museu de la Mediterrània

Col·labora: Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona

Compartir

A la Pletera hi ha un dels pocs nuclis de població de fartet (Aphanius iberus) de tota Catalunya. Aquest peix, endèmic de la península Ibèrica, es troba en greu perill d´extinció.

En el marc d’un projecte LIFE-NATURA “Restauració i ordenació de les llacunes i sistemes costaners del Baix Ter”, es varen realitzar diverses actuacions encaminades a millorar la situació del fartet de la Pletera. Des de llavors, i per tal de saber com va evolucionant el seu estat en aquest espai, s’han d’anar realitzant estudis i seguiments de les poblacions.

El 2021 la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis i el Museu de la Mediterrània va iniciar una activitat de ciència ciutadana a la Pletera encaminades a realitzar aquests seguiments. Aquest és un seguiment que s'ha de realitzar de forma anual i per això aquest 2022 hi tornem.

Ens hi voleu ajudar? Fent servir unes trampes agafarem fartets de les basses de la Pletera i, amb l’ajuda de científics, us ensenyarem a aprendre a identificar el fartet i a agafar les dades que necessitem per fer-ne el seguiment (sexe, mida i edat). Amb les dades recopilades podrem saber l’estat actual del fartet a les basses de la Pletera.

Podeu consultar els resultats de l'activitat del 2021 aquí

Què és la ciència ciutadana?

La ciència ciutadana és la participació oberta del públic general en els processos i activitats de recerca. D’aquesta manera, s’implica la ciutadania en les tasques pròpies d'una investigació científica amb l'objectiu de compartir el mètode, la recollida de dades i els resultats amb un ampli espectre de la població.

La ciència ciutadana inclou projectes dissenyats pels científics en els què els ciutadans participen en la recollida de dades. Aquests projectes permeten a la societat avançar en una millor comprensió de l’entorn, dels serveis ecosistèmics o dels riscos ambientals i sovint comporten una major implicació en la conservació de l’entorn i la millora de la salut ambiental per part dels ciutadans. Beneficien, per tant, el col·lectiu científic però també la ciutadania.

Dissabte
17
set
09:00 h
 
Finalitzat
Dissabte
17
set
11:00 h
 
Finalitzat

Activitats relacionades

Ofici: fuster | © Museu de la Mediterrània
Actual
Objectes que ens parlen
Ofici: fuster
29.09.22 | 17:00 h
Museu de la Mediterrània
Activitats
Programa formatiu en Patrimoni Local de Gualta | © Museu de la Mediterrània
Actual
Formació en Patrimoni - Gualta
MST-Baix Ter
Del 22.10.22 al 29.10.22 | 09:00 h
Activitats
Beu-te el museu
Visita amb tast de vins
23.10.22 | 11:30 h
Museu de la Mediterrània
Activitats