"Maresia. El ritme pausat i constant d’un paisatge", de Maria Alzamora i Azucena Momo

Premi Menció Jove Festival Inund’Art

Finalitzat
Del ds. 18.02.23 al dl. 20.03.23

Inauguració: Dissabte 18 de febrer, a les 12h

Organitza: Museu de la Mediterrània

Col·labora: Festival Inund'Art, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona

Compartir

La instal·lació audiovisual Maresia, de Maria Alzamora i Azucena Momo, proposa una aproximació a un paisatge i territori concrets, evocant una atmosfera carregada d’allò que no es veu a través de la pantalla: les olors, la temperatura, la humitat de l’aire… Prenent com a referència la paraula portuguesa maresía –la traducció de la qual correspondria a “l’aire carregat d’humitat marina en les zones properes a la vora del mar” o “l’olor de mar que es percep a terra fins a una certa distància de la vora del mar”–, les artistes exploren les possibilitats de traduir allò invisible als ulls d’un territori concret –en aquest cas, l’Escala– a través de la dansa i la imatge en moviment.

El projecte, desenvolupat en residència a la Casa Forestals de Sant Martí d’Empúries, en el marc de la Beca Primavera de l’Ajuntament de l’Escala, es basa en un llarg procés d’investigació basat en l’observació activa de la vida quotidiana de Sant Martí d’Empúries i de l’Escala, així com en una recerca al voltant de llegendes i sabers populars de la zona, atenent també a la tradició històrica i literària del lloc.

El resultat es concreta en una instal·lació audiovisual composta per tres vídeos que s’escapen de la narrativa clàssica lineal, possibilitant, en les relacions que s’estableixen entre els diversos plans que configuren la peça, construccions de sentit obertes i subjectives.

Maria Alzamora i Azucena Momo són les artistes guardonades amb la Menció especial d’Art Jove que el Festival Inund’Art atorga anualment i la proposta Maresia podrà visitar-se posteriorment a la Sala d’Art Jove de Barcelona, a la Casa de la Generalitat de Perpinyà i a Ca l’Anita de Roses.

Azucena Momo és professora i creadora. Ha estudiat periodisme (UPF), és graduada en Humanitats (UPF) i Màster en Estudis Teatrals (UAB, IT). Escriu poesia i textos breus per a ser escenificats. També escriu entorn de la dansa per al Mercat de les Flors i per altres mitjans digitals com Nova Veu (Recomana.cat) i Núvol.

La seva passió per la dansa la porta a investigar les possibilitats de les paraules quan es desmembren en cos i veu sobre un espai escènic que les transmuta. Al llarg dels anys s’ha format a P.A.R.T.S. Summer School, a l’escola Cobosmika de Palamós sota el programa professional Seeds, a l’escola Olga Tragant de Barcelona, a l’Escola Municipal de Dansa de Celrà (EMDC) i a la Sala Beckett.

Treballa en l’àmbit pedagògic i social en projectes artístics amb AGITART, amb el projecte ‘Planters’ de ConArte Internacional i amb el projecte ‘teatre i somnis’ de Fundació la Pedrera i Ciutat Invisible de Girona.

Actualment, basa la seva recerca artística en la creació multidisciplinària, mantenint la dansa i la literatura com a eixos vertebradors.

 

Maria Alzamora és fotògrafa i dissenyadora gràfica. També explora i s’expressa a través de la il·lustració i el vídeo. Entre els seus estudis destaca el Grau en Comunicació Cultural per la Universitat de Girona, Curs d’Especialització de Fotografia a l’Escola ERAM, Màster en Disseny gràfic i Il·lustració a la Universitat Politècnica de València i Màster en Disseny gràfic Avançat a l’Escola Labasad.

Enamorada de la creació audiovisual i de les possibilitats gràfiques de cada eina, s’ha especialitzat en projectes vinculats tant al cos humà com a la cultura.

Entre els seus primers projectes destaca NUE (2014-2019), una sèrie fotogràfica en què explora la naturalitat i bellesa del cos, així com la corporalitat i presència física. El 2018 va comissariar i dissenyar l’autopublicació With Myself Project, un fanzine sobre sexualitat en què van participar més de 25 artistes de diverses nacionalitats i disciplines creatives. El 2020 va guanyar el segon premi del concurs de fotografia de la Fundació Vila Casas, i d’aquí va néixer el projecte El gest mínim, comissariat per Mercè Vilà Rigat i exposat al Museu Palau Solterra el 2021.

Actualment viu entre Leeds (Regne Unit) i l’Empordà i centra la seva recerca en l’exploració del cos en moviment a través del vídeo.

Dissabte
18
feb
Finalitzat
Dilluns
20
mar
Finalitzat
Activitats relacionades
Actual
Des-Corpórea, de Nataly Roc
Exposició fotogràfica
Del dc. 29.11.23 al ds. 30.12.23
Museu de la Mediterrània
Exposicions temporals