Imaginem Torroella de Montgrí

Desenvolupaments urbans amb criteris de sostenibilitat: noves proximitats i habitatge col·lectiu

Finalitzat
Del ds. 04.02.23 al dl. 13.02.23

Organitza: Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (EPS-UdG)

Coordinació: M.Pia Fontana i Manel Bosch

Professors: PR4: M. Pia Fontana i Julia Capomaggi // URB 2: Manel Bosch // RA2: Josep Carreté

Col·laboració en el muntatge: Aina Blancafort, Judit Casals i Jaume Trell

Col·labora: Museu de la Mediterrània, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona

Compartir

Des de fa 5 anys, els alumnes del segon any de la carrera del Grau en Arquitectura de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (EPS-UdG), desenvolupen un treball compartit i coordinat entre les assignatures de Projectes 4, Urbanística 2 i Representació Arquitectònica 2 sobre nous desenvolupaments d’habitatge col·lectiu amb criteris de sostenibilitat.

La premissa inicial d'aquesta experiència docent és plantejar projectes relacionats amb la realitat de municipis interessats en explorar temàtiques vinculades al desenvolupament sostenible de l'habitatge col·lectiu. Però, sobretot, amb la idea de fomentar la vida de barri i de la proximitat com a valors necessaris associats a la residència. Vàrem començar a Palamós (2017/2018), Sarrià de Ter (2018/2019), Sant Just Desvern (2019/2020), Calonge (2020/2021) i Torroella de Montgrí (2022-23), els resultats del qual presentem en aquesta exposició.

El que es busca, com a aprenentatge constant per als estudiants, és desenvolupar uns projectes d'habitatge col·lectiu amb criteris de sostenibilitat on es valora de manera equilibrada l'aproximació tipològica de les unitats, el desenvolupament de la seva agrupació per a valorar la qualitat de l'espai urbà i col·lectiu i també les seves formes de representació.

Els alumnes han d'imaginar els espais públics, col·lectius i privats alhora, plasmar unes solucions constructives/espacials/compositives, però també, a través d'una mirada transversal, han de plantejar-se preguntes sobre la vida domèstica així com sobre la vida urbana entre els edificis. I el dibuix es revela un instrument fonamental per a transmetre valors relacionats amb els espais i les maneres de vida dels seus habitants.

En cada cas, any rere any, prenen protagonisme diferents temàtiques i enfocaments en funció de les característiques físiques, de les necessitats i prioritats concretes, i de les condicions del municipi: la localització i la forma del solar, la relació amb les preexistències, la topografia, la presència d'espais naturals, la proximitat a vies d'accés, les vistes, l'orientació, els grups socials i les tipologies edificatòries pròximes a la zona d'intervenció; Tots aquests condicionants, marquen des del principi una aproximació al projecte molt diversificada.

Així, els projectes són el resultat d'uns enfocaments creuats de les diferents assignatures, on en un espai comú de treball, i amb una metodologia compartida, desenvolupem un procés en tres moments amb una estructura temporal, temàtica i espacial dels tres cursos:

  • Observar l'entorn i valorar l'existent, per a conèixer el lloc i desenvolupar la capacitat de valorar potencialitats, fortaleses i característiques específiques.
  • Comprendre, per a proposar, a través de l'estudi d'obres de referència i d'anàlisis temàtiques i propositives intencionades.
  • Projectar des d'un enfocament sostenible i interescalar per a donar solucions a escala urbana i arquitectònica.

Propostes per a un creixement urbà sostenible que reforcen les condicions ambientals i del lloc com a determinants del projecte, que enforteixen la relació de l'habitatge amb el seu entorn i amb la naturalesa, basades en patrons d'agrupació i composició urbana variats, que potencien la proximitat i la vida quotidiana de barri amb mescla d'activitats, que valoren el col·lectiu en l'espai urbà i en l'edificació, que redueixen la mobilitat rodada per a enfortir la dels vianants, que donen lloc a les plantes baixes com a espais de vida de barri amb serveis i petits comerços, que incorporen espais de mediació a totes les escales, que garanteixen confort en els habitatges i façanes habitables, que promouen la mixtura social i diferents tipologies d'habitatges i usuaris, que redueixen les habitacions jerarquitzades, que potencien la flexibilitat i la varietat d'usos de les estades.

La participació d'experts i tècnics del municipi, així com de convidats nacionals i internacionals a través de conferències virtuals amb debat posterior, ha ajudat a què es plantegin reflexions des d'altres mirades i treballar en col·laboració amb el municipi de Torroella de Montgrí. Trobar tanta obertura, interès i predisposició cap al nostre treball acadèmic, ha motivat encara més la tasca d'uns estudiants que per primera vegada s'han enfrontat a un projecte complex des de diferents escales i enfocaments.

Estudiants de segon any amb els quals hem compartit algunes reflexions importants com que el paper dels arquitectes en la societat és de gran rellevància, transcendència i responsabilitat, que la seva principal tasca hauria de ser garantir la sostenibilitat, l’habitabilitat i la qualitat espacial en la vida urbana i domèstica de les persones i que no hauríem d'utilitzar la nostra professió com un mitjà per a satisfer l'ego o la vanitat. I, sobretot, que imaginar un millor futur urbà es fa començant des del passat i el present i a través del diàleg amb l'existent.

Aquí queda exposada una selecció de projectes que, fets amb una mirada respectuosa cap al medi ambient, proposen diferents solucions, aproximacions i agrupacions tipològiques, ens mostren barris que afavoreixen noves proximitats, noves maneres de vida urbana i de relació social a través de l'habitatge i dels espais públics i col·lectius.

Benvinguts!

L’equip de professors

El llistat d'estudiants que van participar a les assignatures del curs són:  

Natalia Adamczyk, Joan Carles Angulo Fernandez, Dante Ayaviri Hurtado, Enric Bagó Meya, Aina Blancafort Boix, Guiem Bosch Mezquida, Pau Calvó Font, Judit Casals Garrigó, Adrià Catalán Mora, Francesc Corominas Descamps, Paloma Marina Corral Saravia, Omayma Dahouti El Bouhali, Manoli Danti Ruiz, Oumaima El Azmi, Aymara Elorriaga Criee, Roger Fabrega Barris, Iman Fariss Bakkar, Pol Feliu Sarrà, Àlex Josep Gámez Broto, Marina Iglesia Vila, Ignacio Juan López, Ayman Korchi, Rubén Landa Colacios, Josep Lloveras Faro, Lucía López Lizán, Judit Manuel Sabater, Laura Martí Mata, Caterina Mascó Capó, Jaume Miquel Pagès, Aina Miranda Mercadal, Xavier Mundet Pascual, Roger Palmada Méndez, Emma Payá Borrell, Oriol Pedescoll Coma, Laura Planas Casals, Fiona Polognioli Basso, Miquel Puig Comerma, Mercè Ros Albertí, Ioana Sautiut Denisa, Alexandre Shushkov Ralovets, Marc Sureda Comas, Joana Teixidor Solé, Carla Torres Rodríguez, Jaume Trell Tallada, Ivan Trillo Rodríguez, Mireia Viella Iglesias, David Villar Crespo 

Dissabte
04
feb
Finalitzat
Dilluns
13
feb
Finalitzat

Activitats relacionades

"Kenya, Alma,", de Claudia Herrán
Festival Mirades 2023
Del dv. 24.03.23 al dl. 24.04.23
Museu de la Mediterrània
Exposicions temporals
"Cubil", de Sergi Batlle
Festival Mirades 2023
Del dv. 24.03.23 al dl. 24.04.23
Museu de la Mediterrània
Exposicions temporals
"A Site of Her Own", de Lisa Pram
Festival Mirades 2023
Del dv. 24.03.23 al dl. 24.04.23
Museu de la Mediterrània
Exposicions temporals
Firma, de Paula Artés
Festival Mirades 2023
Del dv. 24.03.23 al dl. 24.04.23
Espai Montgrí
Exposicions temporals
"Tot el que s’uneix està destinat a dissoldre's", de Clara Gassull Quer
Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies
Del dv. 28.04.23 al dl. 03.07.23
Espai Montgrí
Exposicions temporals
Posidònia de Carles Bros
Actual
Posidònia, de Carles Bros
Exposició temporal
Del ds. 21.01.23 al dl. 01.05.23
Espai Baix Ter
Exposicions temporals