Tota pedra fa paret - La pedra seca a Catalunya

Exposició temporal

Del dv. 09.02.24 al dl. 01.04.24

Organitza: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, APSAT, Observatori del Paisatge

Col·labora: Museu de la Mediterrània, Ajuntament de Torroella de Montgrí i Diputació de Girona

Compartir

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i créixer econòmicament.

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya van produir aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

L'exposició també compta amb un espai on s'explica la pedra seca al massís del Montgrí, i amb dos treballs realitzats per alumnes de la Universitat de Girona al voltant d'aquesta temàtica.

La pedra seca al Montgrí

El massís del Montgrí és un espai fortament humanitzat. És un indret ocupat des de la prehistòria però que té un punt d’inflexió important amb l’establiment de bona part del massís com a muntanya comunal a partir de la concessió que el rei Felip III va fer a la Universitat de Torroella l’any 1599.

Així, és molt fàcil trobar-hi restes d’activitats humanes que demostren un intens lligam econòmic i social per part dels veïns dels pobles que limiten amb el massís. És llavors quan comencen a sorgir construccions d’arquitectura tradicional a partir de la tècnica de la pedra seca. Barraques, refugis, forns de calç, cortals, estructures hidràuliques,... lligades sobretot a activitats agrícoles i ramaderes.

Algunes d’aquestes construccions han arribat han arribat fins als nostres dies, en total tenim inventariats 260 elements, dividit en les següents categories: Barraques, refugis, forns de calç, elements vinculats a l’aigua i altres. Si voleu conèixer la ubicació de totes elles, ho podeu trobar a  l'inventari del patrimoni cultural del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. Podeu que el podeu consultar en aquest enllaç.

Dilluns
01
abr
Activitats relacionades
quan el riu parla
Actual
Quan el riu parla
Exposició temporal
Del dc. 14.02.24 al dl. 01.04.24
Espai Montgrí
Exposicions temporals
Expo fotografia març 24
Actual
"L'orgull de l'absència", de Judith Vizcarra
Exposició fotogràfica
Del dc. 28.02.24 al dl. 01.04.24
Museu de la Mediterrània
Exposicions temporals
Expo fotografia abril 24
Actual
"Yama", de Paco G. Robles
Exposició fotogràfica
Del dc. 03.04.24 al dl. 29.04.24
Museu de la Mediterrània
Exposicions temporals
Expo fotografia maig 24
Actual
"Allí mis pequeños ojos", de Guillermo Franco
Exposició fotogràfica
Del dj. 02.05.24 al dl. 27.05.24
Museu de la Mediterrània
Exposicions temporals