VI Jornades de Memòria Històrica Local - “Fer fortuna o sobreviure (1939 – 1959)”

Tertúlies de memòria

dimecres, 22 de maig | 19:00 h

Organitza: Museu de la Mediterrània

Col·labora: Ajuntament de Torroella de Montgrí, Diputació de Girona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Compartir

Tertúlies de memòria

Durant el transcurs de les Jornades de Memòria Històrica Local programem dues jornades de Tertúlies de memòria. En grups reduïts volem recollir la memòria oral de tots aquells que ens vulgueu transmetre els vostres records i les vostres vivències sobre la postguerra i els primers anys del franquisme a casa nostra.

Els dimecres 15 i 22 de maig, a les 19.00 h

Per tal de participar en les tertúlies de memòria us heu d’inscriure al Museu de la Mediterrània.

VI Jornada de Memòria Històrica Local

Al llarg del franquisme es varen succeir diferents etapes econòmiques. Els primers anys desprès de la Guerra Civil, el règim va imposar un període d’autarquia i d’aïllament internacional. Unes dècades d’una llarga i profunda depressió econòmica que van portar un creixement de la misèria i una economia submergida on el mercat negre i l’estraperlo de productes de primera necessitat eren la via per a la supervivència.

El règim, fins al pla nacional d’estabilització del 1959, va exercir un fort control sobre l'economia mitjançant la planificació centralitzada i la creació de monopolis controlats per l’estat. Aquest model econòmic va alimentar un clima de corrupció generalitzada on els privilegiats i els afins al règim obtenien beneficis a costa del patrimoni públic.

El franquisme no només va representar una època de repressió política sinó també un període de desigualtat econòmica marcada per l'especulació, la corrupció i les dificultats per viure de la població.

Dimecres
22
mai