VI Jornades de Memòria Històrica Local - “Fer fortuna o sobreviure (1939 – 1959)”

Diàleg

divendres, 24 de maig | 19:00 h

Organitza: Museu de la Mediterrània

Col·labora: Ajuntament de Torroella de Montgrí, Diputació de Girona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Compartir

Diàleg “Les grans fortunes del franquisme”, amb David Bassa, escriptor i periodista.

VI Jornada de Memòria Històrica Local

Al llarg del franquisme es varen succeir diferents etapes econòmiques. Els primers anys desprès de la Guerra Civil, el règim va imposar un període d’autarquia i d’aïllament internacional. Unes dècades d’una llarga i profunda depressió econòmica que van portar un creixement de la misèria i una economia submergida on el mercat negre i l’estraperlo de productes de primera necessitat eren la via per a la supervivència.

El règim, fins al pla nacional d’estabilització del 1959, va exercir un fort control sobre l'economia mitjançant la planificació centralitzada i la creació de monopolis controlats per l’estat. Aquest model econòmic va alimentar un clima de corrupció generalitzada on els privilegiats i els afins al règim obtenien beneficis a costa del patrimoni públic.

El franquisme no només va representar una època de repressió política sinó també un període de desigualtat econòmica marcada per l'especulació, la corrupció i les dificultats per viure de la població.

Divendres
24
mai