Els arrossars

Resum descriptiu

L’arròs i el municipi de Pals han estat estretament lligats al llarg de la història. Aquest cultiu, per al seu idoni creixement, necessita camps permanentment inundats, amb una fondària de 15 a 20 centímetres, i amb una temperatura de l’aigua relativament alta, d’entre 18 i 25 graus. Aquestes condicions tan específiques són les que ofereixen les Basses d’en Coll, situades al nord-est del nucli antic, durant els mesos d’abril a octubre, temporada en què creix l’arròs.

La varietat d’arròs que es cultiva a Pals és semblant a la del tipus bomba, caracteritzada per no passar-se fàcilment durant l’ebullició. Es cultiva de manera ecològica segons el reglament CEE 2078/92, que exigeix severes normes per obtenir un producte agrícola ecocompatible amb l’ambient i la natura. Si el seu aspecte és menys brillant que altres arrossos és perquè s’elabora artesanalment i no es fa servir cap mena d’additiu. L’arròs a la cassola caldós de Pals, el plat típic de la localitat, és senzillament deliciós i es recomana tastar-lo als seus restaurants.

Breu història i valor patrimonial

El cultiu de l’arròs té una llarga tradició a Pals. A mitjans del segle XV i, més concretament, l’any 1452, mossèn Jaume Giner, a través d’una escriptura de transacció, atorgà a Miquel Pere Tafurer la facultat d’establir un molí arrosser al mateix lloc on ja hi havia uns molins de blat, dins el terme del Castell de Pals. Tot i aquesta primera menciona, el cultiu de l’arròs estigué durant molts anys abandonat per motius sanitaris. No fou fins a l’any 1894, quan Pere Coll i Rigau, empresari emigrant de Torroella que havia fet fortuna a Cuba, va comprar les finques del Mas Gelabert i Arenals de Mar per reintroduir-lo.

Actualment, l’arròs de Pals és conegut arreu de Catalunya. Durant l’estiu, els arrossars llueixen un color verd intens que, juntament amb els canals i arbres de ribera que els envolten, donen un valor afegit i únic al paisatge palenc.

 

  • El “Xiulet de Pals. Tren cultural de l’arròs de Pals” realitza la Ruta de l'Arròs, la qual ofereix al visitant la possibilitat de conèixer el món del cultiu de l’arròs, des de la sembra fins a la collita. (a consultar)

 

Bibliografia:

“Pere Coll i Rigau i la història de l’arròs de Pals (1853-1918)” de Josep Pla és la recerca més recent i específica sobre la història de l’arròs.

www.pals.cat

http://ca.blog.costabravas.com/arrossars-de-pals/

Activitats relacionades:
Ca la Pruna - Pals
Actual