Aeròdrom Republicà 318 de Canet de la Tallada

Resum descriptiu

L’aeròdrom republicà 318 de Canet de la Tallada fou construït l’any 1938. S’ubicava a l’esquerra del riu Ter, en un lloc anomenat Pla d’Ullà que se situa en el límit entre els municipis de la Tallada i Ullà, i la carretera que va de Verges a Ullà. En aquesta àrea, es va construir, en plena Guerra Civil, la  infraestructura típica d’un aeròdrom de campanya: una pista d’aterratge, un refugi gran i cinc d’elementals per protegir el personal destinat a l’aeròdrom, una caseta de control, un taller, una caserna i una garita d’entrada. Altres edificis ja existents com alguns masos també van ser utilitzats com a part de l’aeròdrom.

Breu història de l'element i valor patrimonial

La creixent importància de l’aviació durant la Guerra Civil conduí al govern republicà a construir nombrosos aeròdroms militars a Catalunya amb la finalitat de combatre l’exèrcit franquista. A tot Catalunya, es crearen 50 aeròdroms, dels quals 10 foren construïts a la província de Girona per reforçar defensivament la rereguarda catalana i dispersar el perill dels bombardejos. Un d’aquests aeròdroms va ser el de Canet de la Tallada. Sabem que durant el mes d’abril de 1938 s’estava preparant un nou camp d’aviació entre les poblacions de Verges, La Tallada i Torroella de Montgrí. La seva referència era 318, fet que indica que pertanyia a la tercera regió aèria (3) del primer sector (1) i que era el vuitè aeròdrom d’aquesta agrupació territorial (8). Un cop construït, va posseir la infraestructura típica d’un aeròdrom de campanya: una pista d’aterratge, un refugi gran i cinc d’elementals, una caseta de control, un taller, una caserna i una garita d’entrada.

 

  • Accés lliure i gratuït.

 

Bibliografia:

Aeròdroms Republicans de Girona (1936-1939): Atac i defensa des de la rereguarda, D. Gesalí (coord.) (2017) Gorbs Comunicació SCP: Girona.

https://projecteaerodrom318.wordpress.com/

Ruta 318 - Aeròdrom Republicà de Canet de La Tallada. - Descarrega't aquí el fulletó informatiu

Activitats relacionades: