Conjunt de La Vall

Resum descriptiu i breu història del conjunt patrimonial

La Vall és un petit nucli que s’emplaça al nord-oest de Verges, en una fèrtil vall limitada pels tossals de les serres eocèniques de l’Empordanet i drenada pel torrent de la Vall. Entre les edificacions que s’hi ubiquen, destaquen unes poques masies fortificades (Cal Rei, Can Massaller i Can Sitjar), un molí i la capella romànica de Sant Pere.

En tractar-se de diferents edificacions, la Vall no té una cronologia específica. L’església de Sant Pere es construí al segle XI, les masies de Cal Rei i el Mas Massaller entre els segles XIV i XV, i el molí al segle XVIII. No obstant això, totes aquestes construccions han estat reformades i modificades al llarg de la història com Mas Massaller, ampliat al segle XVI, o Cal Rei, remodelat al segle XVIII.

L'església de Sant Pere, les masies fortificades  i el molí de la Vall formen un conjunt amb un alt valor històric i arquitectònic.

L’església de Sant Pere, construïda probablement durant la primera meitat del segle XI, consta d'una nau única, capçada amb un absis semicircular. La volta de canó fou afegida segurament un segle més tard, quan es va produir una refecció que va ampliar els murs laterals amb unes arcades cegues i va substituir la porta de migdia pel frontis actual, la porta adovellada del qual és encara més tardana.

La masia de Cal Rei, ampliada al segle XVIII, conserva una torre medieval en molt bon estat. Es tracta d’una torre de planta rectangular, amb teulada a un sol vessant, construïda probablement entre els segles XIV i XV. Consta de dos pisos, l'inferior cobert amb volta de canó, i té una alçada d'uns 10 m. Conserva un portal adovellat de mig punt i diverses espitlleres.

La masia del Mas Massaller, coneguda també com a Can Canet, fou construïda en diferents etapes. La part més antiga, probablement del segle XIV, és la torre, la qual té planta rectangular, està coberta amb teulada a una sola aigua, i mesura uns 12 m d'alçada. Conserva nombroses espitlleres i algunes obertures d'època posterior, igual que el rellotge de sol.

Finalment, el molí va ser construït al segle XVIII, probablement l'any 1768, data que apareix inscrita a la llinda de la porta, juntament amb el nom de Francesch Ros. També hi ha una data de 1793, que es deu correspondre a alguna reforma. És un edifici de planta i pis, obert amb portal de llinda monolítica. Al seu costat hi ha la bassa que l'alimentava. A l'interior es conserva part de l'estructura de funcionament del molí.

 

  • Accés exterior lliure i gratuït (però els elements que formen el conjunt són de titularitat privada)
  •  
  • Sense accessibilitat per persones amb mobilitat reduïda

 

Bibliografia:

http://www.verges.cat/

https://www.poblesdecatalunya.cat/

Activitats relacionades:
Verges
Actual