Can Punton

Resum descriptiu

Can Punton o Ca l’Albert és un edifici de grans dimensions que s’ubica a l'angle entre el carrer Canonge Iglesias i la Placeta, dins del nucli medieval de Verges. L’edificació disposa de planta baixa, dedicada al Centre de Visitants Verges 50, i tres pisos.

La planta principal està coberta amb voltes de creueria i cúpules estrellada i semiesfèrica i decorada amb pintures d'estil pompeià. La composició de la façana principal és simètrica: hi ha tres obertures a cada pis, decreixents en alçada, totes elles d'arc rebaixat i emmarcades en pedra. Les obertures dels pisos primer i segon són balcons, amb barana senzilla de ferro i peanya de volada també decreixent en alçada. En els angles de les façanes hi ha carreus de pedra regulars i ben treballats. La façana que dóna a la Placeta presenta obertures de distribució irregular. L'edifici es corona amb ràfec i coberta de teula a dos vessants.

Breu història de l'edifici i valor arquitectònic

L'edifici actual va ser construït l'any 1808. El promotor i propietari de l’edificació fou Francesc Albert i Ostench, moliner de Verges. Segons consta en una placa col·locada a la façana el desembre del 1985 amb motiu de la donació del casal al municipi, en aquesta casa hi va néixer l'advocat i líder federal Lluís Albert, pare de l'escriptora Caterina Albert, coneguda literàriament com a Víctor Català. El renom de la casa, segons la tesi de Josep Miracle, deriva d'un dels seus antecessors, Josep Anton (Punton) Albert i Massot. La casa, que havia tingut un esplèndid jardí, va ser cedida al poble per la família a mitjans dels anys vuitanta del segle XX, després d'haver estat molts anys abandonada. Actualment allotja el Punt d'Informació Turística i el museu País Petit.

 

  • Accés lliure i gratuït a la planta baixa on es troba el Centre de Visitants Verges 50
  •  
  • Accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda

 

Bibliografia:

www.verges.cat

https://www.poblesdecatalunya.cat/

http://invarquit.cultura.gencat.cat/cerca

Activitats relacionades:
Verges
Actual