L'Home dels Nassos

La tradició oral de l’Home dels Nassos ha perviscut en l’imaginari popular com a constant evocació del darrer dia de l’any. La màgia de sortir al carrer de cada 31 de desembre i buscar un personatge que llueix "tants nassos com dies hi ha a l’any" és una juguesca que els grans feien als infants.

L’Home dels Nassos no és res més que això, l’enyor d’un temps passat, d’un any que s’acaba, i la il·lusió d’un temps per venir, d’un any que comença; i és que l’Home dels Nassos ho som tots.

La figura de l'Home dels Nassos de Torroella de Montgrí, elaborada el 1975 a partir de la transformació de l'antic capgròs "el Blanc" en desús des del 1967, fou la segona de tot Catalunya. El 31 de desembre d'aquest mateix any, poc després de la mort del dictador Franco, Torroella iniciava una nova tradició: la Festa de l’Home dels Nassos.

Aquesta festa, organitzada pel moviment Rialles (Casal del Montgrí), es va celebrar fins a la fi dels anys vuitanta. La tradició va ser recuperada pel grup Els Indiketes del Montgrí l’any 2005, quan es va restaurar la figura, i així cada 31 de desembre, torna a fer renéixer la il·lusió renovada de les torroellenques i els torroellencs.

Per més informació descarrega't la fitxa de l'Home dels Nassos

Activitats relacionades:

Joan Farreny. Fer de Músic 2020
Actual
Fer de Músic
Memòries de músics històrics de cobles i orquestres
Sant Romà de Llabià
Actual
Pont de Gualta
Actual
Palau-Sator
Actual
Ca la Pruna - Pals
Actual
Ullà
Actual
Verges
Actual
Calappa granulata
Actual
La Peça
Divulgació de peces del museu
Del 07.02.19 al 03.03.22