Els Capgrossos d'"El Ingenio"

La primera figura de capgròs de la que es té constància a Torroella és de l'any 1882 i fa referència a l'anomenat Esquivamosques, que va tenir presència a les comitives geganteres fins el 1928, que va deixar de sortir.

L’any 1931, quan el nou consistori republicà va acordar restaurar els Gegants al taller imatger "El Ingenio", també va convenir de comprar un parell de capgrossos, els dels models número 7 i 14 del catàleg de la botiga barcelonina. Aquests capgrossos a Torroella serien anomenats el Blanc i el Negre.

L’any 1967 van ser comprats un parell de capgrossos nous a "El Ingenio", dels models anomenats la Lola i el Català que, a Torroella, serien anomenats l'Andalusa i el Pagès; els vells caps —el Blanc i el Negre— van ser retirats i desats a l’Ajuntament.

L’any 1975 el senyor Freixas va reconvertir el Blanc en Home dels Nassos, mentre que del Negre se’n va perdre el rastre.

Encara, els primers anys de la dècada dels vuitanta del segle passat, van ser comprats a la mateixa botiga barcelonina "El Ingenio" tres nous capgrossos, els dels Germans Marx: Chico, Harpo i Groucho.

Per la Festa Major de 2005, els capgrossos de sèrie d'"el Ingenio", tan repetits per tota la geografia catalana, adoptaven una nova personalitat: l’Andalusa es va convertir en la Mari; el Pagès, en el Met; el Chico Marx, en l’Alagi; l’Harpo Marx, en la Tuietes, i el Groucho Marx, en el Niso.

La Mari és una senyora andalusa, vinguda a Torroella fa molts anys, que estima el seu poble com ningú.

En Met és un fervent entusiasta del món del futbol.

L'Alagi és un jove, vingut de terres molt llunyanes, que viu intensament les festes del poble.

La Tuietes és una cuinera torroellenca famosa pels seus platillos i guisats.

En Niso és un home de lletres sensible al batec cultural de la vila.

 

Per més informació descarrega't la fitxa dels Cinc capgrossos d'"El Ingenio"