Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa

Estudis del territori més proper

Compartir

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter convoquen bianualment els Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa amb l’objectiu d’afavorir la recerca al territori del massís del Montgrí, les illes Medes i la plana del Baix Ter.

Als premis poden optar-hi investigadors a títol individual o col·lectiu que presentin un projecte on l’àrea d’estudi ha de ser la zona del massís del Montgrí, les illes Medes i la plana del Baix Ter. Hi ha dues modalitats: una de ciències socials i una de medi ambient. Cada una de les modalitat té una dotació de 3.000 euros. I els treballs guardonats, si el jurat ho considera oportú, es publicaran en una edició de la col·lecció “Recerca i Territori”.

Per aquesta XIV edició el termini de presentació dels projectes va finalitzar el 10 de desembre de 2023, i el veredicte del jurat es va fer públic el  farà púbic el 26 de gener del 2024. Els treballs guanyadors varen ser: en la categoria de medi ambient, Demografia i ús de l'hàbitat de la sargantana cendrosa a les dunes de Pals i interacció amb altres lacèrtids de Fèlix Amat Orriols; i en la categoria de ciències socials Un racó de paradís. Els primers xalets d'estiueig a l'Estartit a la primera meitat del segle XX de Dolors Agüera Agüera. El lliurament dels treballs definitius s'haurà de realitzar abans del 31 de desembre de 2024.

 

Qui era Joan Torró i Cabratosa?

Joan Torró i Cabratosa va néixer a Torroella de Montgrí el 14 d’abril de 1958. Ja de nen, era un apassionat per les ciències naturals i molt especialment per la geologia. Quan encara estudiava batxillerat, es vinculà al grup iniciador del Museu del Montgrí i del Baix Ter i col·laborà en la recerca arqueològica al Montgrí i en camps de treball arqueològic a França. Després d’estudiar medecina, va esdevenir el metge del Servei de Bombers de la Generalitat a la demarcació de Girona.

Va contribuir decisivament a la creació de la secció de ciències naturals del Museu. Va establir el plànol de les cavitats del Montgrí i segurament era una de les persones que millor coneixia el Montgrí.

Malauradament, va morir en un accident d’helicòpter quan participava en una operació dels bombers el 6 d’abril de 1989.

 

Publicació Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa?

Una dels principals objectius és que els resultats dels treballs dels Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa puguin arribar a la societat. Per aquest motiu tots els treballs (de forma íntegra o parcial) són editats i publicats en paper dins la col·lecció Recerca i Territori. Aquesta és una col·lecció impulsada pel Museu de la Mediterrània que compta amb la col·laboració econòmica per tirar-la endavant del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Diputació de Girona, la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis i l'Associació del Llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí. 

 

Treballs premiats (1997 - 2024)

XIV Premis de Recerca (2023 - 2024)

Medi ambient

 • Amat Orriols, Fèlix. Demografia i ús de l'hàbitat de la sargantana cendrosa a les dunes de Pals i interacció amb altres lacèrtids

Ciències socials

 • Agüera Agüera, Dolors. Un racó de paradís. Els primers xalets d'estiueig a l'Estartit a la primera meitat del segle XX

XIII Premis de Recerca (2021 - 2022)

Medi ambient

 • Mas Jiménez,Gerard; Serrano Gras, Eduard, i Coma Bau, Rafel. La conservació dels boscos de gorgònies a la reserva marina de les illes Medes davant el canvi climàtic: validació científica de la tècnica de poda de les branques mortes com a eina de gestió.

Ciències socials

 • Solà Colomer, Xavier. El segle del Barroc a Torroella de Montgrí (1599-1694): una vila de pagesos i artesans, mercaders i mariners, clergues i cònsols.

XII Premis de Recerca (2019 - 2020)

Medi ambient

 • Declarat desert pel jurat.

Ciències socials

 • Taravilla, Olga. Cartografia musical entre el Montgrí i la plana del Baix Ter.

XI Premis de Recerca (2017 - 2018)

Medi ambient

 • Zamora Hernández, Lluís. L’anguila europea a la plana del Baix Ter: noves eines per a una gestió sostenible de la pesca d’angules.

Ciències socials

 • Fuentes Sánchez, Daniel. Torroella contra el còlera: crònica de l’epidèmia de 1885.

X Beques (2015 - 2016)

Medi ambient

 • Llop, Esteve; Muñiz, Diana. La diversitat liquènica del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. Una eina per a l'avaluació d'impactes ambientals.

Ciències socials

 • de Quintana, Laia. Memòria de l'aigua. Rehabitar la mina de Torroella de Montgrí.

IX Beques (2013 - 2014)

Medi ambient

 • Salvador Salvador; Cruset, Eloi; Pou, Quim. El turó (Mustela putorius) a la plana del Baix Ter : situació actual d'una població relicta.

Ciències socials

 • Soldevila i Temporal, Xavier. Qui era qui a la Torroella de Montgrí de fa set-cents anys : estudi prosopogràfic dels veïns de Torroella de Montgrí, 1298-1350.

VIII Beques (2011-2012)

Medi ambient

 • Carmona Catot; Gerard; Aparicio Manau Enric. Avaluació de l’estat de les poblacions de peixos en els estuaris del Ter i Daró - 2012.

Ciències socials

 • Pujol Hamelink, Marcel. La pesca a la mar de Torroella de Montgrí i l’Estartit a l’Edat Moderna (1550-1840).

VII Beques (2009-2010)

Medi ambient

 • Álvarez i Chicote, Carla. Estudi de la població de dofí mular (Tursiops truncatus) al voltant de l’àrea Protegida de les Illes Medes mitjançant l’ús de tècniques d’acústica passiva (T-PODs).

Ciències socials

 • Bitrián i Varea, Carlos; Campos i Piera, Maria. Estudi de la forma urbana de Torroella de Montgrí.

VI Beques (2007-2008)

Medi ambient

 • Saura i Mas, Sandra ; Font i Garcia, Joan ; Jover i Benjumea, Miquel. Avaluació de l’estat de conservació i propostes de gestió de la flora singular del massís del Montgrí i la plana del Baix Ter.

Ciències socials

 • Selfa, Moisès. Toponímia del terme municipal de Torroella de Montgrí : Torroella de Montgrí, l’Estartit i les Illes Medes, Sobrestany i la Bolleria).

V Beques (2005-2006)

Medi ambient

 • Pou i Rovira, Quim ; Clavero Pineda, Miguel ; Zamora Hernández, Lluís. Estat de conservació de l’espinós (Gasterosteus aculeatus) i de la bavosa de riu (Salaria fluviatilis) a la plana del Baix Ter: prospecció i anàlisi de l’estat de les poblacions de petits peixos autòctons de la plana del Baix Ter.
 • Martínez Capel, Francisco ... [et al.]. Estudi dels cabals ecològics i la disponibilitat de l’hàbitat per a les espècies piscícoles en la plana baixa del Ter.

Ciències socials

 • Seguranyes Bolaños, Mariona. Torroella de Montgrí, punt neuràlgic de l’obra i el personatge Francesc Gimeno.

IV Beques (2003-2004)

Medi ambient

 • Corominas Xifra, Marc ; Font García, Joan. Diversitat florística, cartografia i conservació de l’erm d’all menut i rompsac al massís del Montgrí, un hàbitat únic a la Península ibèrica.

Ciències socials

 • Soldevila i Temporal, Xavier. El massís del Montgrí i les illes Medes a l’edat mitjana.

III Beques (2001-2002)

Medi ambient

 • Puig, Xevi ; Vila, Albert ; Fàbregas, Enric. Els mamífers del Montgrí.
 • Hereu, Bernat ; Linares, Cristina. Proposta per a l’estudi, catalogació i divulgació de les algues i les comunitats algals de la costa del Montgrí i les illes Medes.

Ciències socials

 • Agustí Farjàs, Bibiana ; Fiego Teixidor, Josep. Vida i mort durant la prehistòria recent al massís del Montgrí.

II Beques (1999-2000)

Medi ambient

 • Albertí, Albert ; Roura, Marc. Anàlisi històrico-geogràfic del Baix Ter. Propostes per una recuperació i rehabilitació del riu Ter com eix vertebrador d’aquest territori.

Ciències socials

 • Vilamitjana i Carandell, Dolors. Albert de Quintana i Combis.

I Beca (1997-1998)

 • Soldevila i Temporal, Xavier. La comunitat jueva de Torroella de Montgrí (1270-1348).

 

Activitats relacionades
Joan Farreny. Fer de Músic 2020 | © Museu de la Mediterrània
Actual
Fer de Músic
Memòries de músics històrics de cobles i orquestres
Memòria fotogràfica | © Museu de la Mediterrània
Actual
Memòria fotogràfica
Recuperació col·lectiva de la història de les imatges