El Ter

Un riu mediterrani

Sortida educativa amb els educadors del museu

L’experiència de passejar vora el Ter per conèixer el curs baix del riu i la Gola, és incomparable amb la visualització de qualsevol imatge o recurs virtual. Gaudiu d'aquest ecosistema i la seva biodiversitat acompanyats de l’expertesa dels professionals del museu.

Consulteu les propostes per visitar el riu Ter en funció dels continguts i dels nivells educatius establerts:

 

Contacta amb l'ÀREA EDUCATIVA

Compartir

Des del seu naixement, a Ulldeter, fins a la desembocadura, a Torroella de Montgrí i l’Estartit, el Ter ha modelat el paisatge i ha vertebrat el territori, creant una gran diversitat d’ecosistemes. Són 208 km de recorregut que transcorren entre les comarques del Ripollès, Osona, la Selva, el Gironès i el Baix Empordà. A la Gola del Ter, quan l’aigua es retroba amb la Mediterrània, la dinàmica terra, riu i mar, genera els ambients costaners de les maresmes, les llacunes salabroses, i les llacunes d’aigua dolça.

El Ter, quan el seu cabal és generós, és una font important de nutrients pels ecosistemes marins de les illes Medes i pel litoral adjacent. La connexió que estableix el riu amb les illes es visibilitza després d’un fort episodi de pluges, quan la terbolesa del riu inunda la mar.

 

Recursos educatius

La Ruta del Ter

Per conèixer el riu de cap a peus, la ruta del Ter us convida a recórrer el riu amb els cinc sentits i a descobrir un territori ric en patrimoni històric i cultural, fauna, flora i paisatge. Al seu web hi trobareu tota la informació per fer el recorregut o bé a peu o bé amb bicicleta.

Coneix el riu

El Museu del Ter, de Manlleu, posa al vostre abast Coneix el riu. Un seguit de recursos educatius amb informació dels ecosistemes aquàtics: rius, riberes i zones humides. Us permetrà conèixer i estudiar la biodiversitat d’aquests ambients, la seva importància i la necessitat de la seva conservació i millora.

 

El Ter, home i paisatge

La plana al·luvial del Baix Empordà s’ha anat reblint amb els sediments aportats pels rius Ter i Daró al llarg de milers d’anys. La configuració de la plana del Baix Ter fins a l’actualitat ha anat variant amb el temps a causa de l’acció de l’aigua i l’acció humana.

Una reflexió que de manera breu però concisa ens mostra al capítol El Baix Ter, terra d'aigua i de gent del programa El Medi Ambient de Televisió de Catalunya.

Riu avall

El curs d'un riu comprèn des del seu naixement fins a la desembocadura i hi distingim tres parts diferenciades: el curs alt, on predomina l'erosió, el curs mitjà, on predomina el transport, i el curs baix, on predomina la sedimentació. El punt d'unió entre el riu i el mar, a vegades, com és el cas del Ter, també s'anomena Gola.

Per descobrir el curs baix del Ter, us convidem a mirar el programa Riu Avall sobre el Ter (2a part) de Manlleu fins a Torroella, produït i emès per Televisió de Catalunya.

 

Trencaclosques del riu Ter

Voleu jugar una estona amb imatges del riu Ter? Encaixa les peces i descobreix la fotografia que s'hi amaga! 

Explica'm un conte

L'espectacular viatge de l'anguila Sibil·la

Un conte infantil per descobrir el cicle de vida de l'anguila i del seu espectacular viatge transoceànic fins a la Mediterrània.

 

Activitats relacionades
El Castell del Montgrí, pedra a pedra | © Museu de la Mediterrània
Actual
El Castell del Montgrí
Botó de roda de l'Empordà
Píndoles educatives
Actual
Un matí a l’edat mitjana
La Torroella medieval de la mà de la Caterina i en Genís
Píndoles educatives