Un matí a l’edat mitjana

La Torroella medieval de la mà de la Caterina i en Genís

Activitat amb els educadors del museu

L’experiència del nou itinerari dinamitzat ha tingut una bona acollida i valoració per part dels centres que l’han realitzat.

Consulteu la fitxa tècnica d’aquesta proposta per nivells educatius:

 

Contacta amb l'ÀREA EDUCATIVA

Compartir

La Vila de Torroella de Montgrí té un lligam molt important amb l'edat mitjana. La primera cita d’un establiment humà a Torroella data de l’any 879 on apareix esmentada la villa Torrocella’, i al segle XI, ja es comencen a trobar documents que de forma recurrent parlen de Torrocella de Montegrinio. El naixement de Torroella està vinculat a la reorganització i al repoblament del territori de l’actual Catalunya durant l’etapa dels comtats catalans primer i, de la Corona d’Aragó després.

El primer i petit nucli urbà va néixer al voltant de l’església primitiva de Sant Genís, del Palau Lo Mirador i del carrer de Sant Genís; una muralla protegia l’indret. Aquest espai s’anomena la Cellera i avui dia encara en queden dempeus diferents elements. El petit nucli de seguida va créixer sota el domini feudal de la família Torroella i Santa Eugènia.

La història canvia el 1272 quan Torroella esdevé vila reial i comença un nou capítol de la seva història. Al segle XIII i XIV es va replentajar l'urbanisme de la vila, es va construir la vila nova amb la plaça de la Vila com a centre, es va ampliar les muralles, es va construir el Castell del Montgrí, es va iniciar la construcció de la nova esglèsia gòtica i es varen establir fires anuals, com la de Sant Andreu.

 

Recursos educatius

Hola! Som la Caterina i en Genís, dos germans bessons de set anys que vam viure molts anys enrere a Torroella de Montgrí. La vida cap al 1400 era molt diferent avui dia. No anàvem a l’escola com ho feu vosaltres, però des de ben petits ja ajudàvem a casa i és així com vam aprendre moltes coses.

Vesteix la Caterina i en Genís

La Caterina i en Genís s'han de vestir. Els ajudes a posar-se la roba per començar el dia? Compte no et confonguis i els hi posis la roba que no toca!

Acoloreix la Caterina i en Genís

A la Caterina i en Genís els agradaria que els ajudessis a posar una mica de color als seus vestits. La seva roba, encara que sigui molt diferent de la nostra, també era molt acolorida. Sigueu creatius i a veure quina fila fan els vostres personatges!

 

Activitats relacionades
El Castell del Montgrí, pedra a pedra | © Museu de la Mediterrània
Actual
El Castell del Montgrí
Botó de roda de l'Empordà
Píndoles educatives
El Ter | © Museu de la Mediterrània
Actual
El Ter
Un riu mediterrani
Píndoles educatives