Un matí a l’edat mitjana

La Torroella medieval de la mà de la Caterina i en Genís

Activitat amb els educadors del museu

L’experiència del nou itinerari dinamitzat ha tingut una bona acollida i valoració per part dels centres que l’han realitzat.

Consulteu la fitxa tècnica d’aquesta proposta per nivells educatius:

 

Contacta amb l'ÀREA EDUCATIVA

Un matí amb la Caterina i en Genís
Un matí amb la Caterina i en Genís
Fem encàrrecs per la Torroella medieval
Fem encàrrecs per la Torroella medieval

La Vila de Torroella de Montgrí té un lligam molt important amb l'edat mitjana. La primera cita d’un establiment humà a Torroella data de l’any 879 on apareix esmentada la villa Torrocella’, i al segle XI, ja es comencen a trobar documents que de forma recurrent parlen de Torrocella de Montegrinio. El naixement de Torroella està vinculat a la reorganització i al repoblament del territori de l’actual Catalunya durant l’etapa dels comtats catalans primer i, de la Corona d’Aragó després.

El primer i petit nucli urbà va néixer al voltant de l’església primitiva de Sant Genís, del Palau Lo Mirador i del carrer de Sant Genís; una muralla protegia l’indret. Aquest espai s’anomena la Cellera i avui dia encara en queden dempeus diferents elements. El petit nucli de seguida va créixer sota el domini feudal de la família Torroella i Santa Eugènia.

La història canvia el 1272 quan Torroella esdevé vila reial i comença un nou capítol de la seva història. Al segle XIII i XIV es va replentajar l'urbanisme de la vila, es va construir la vila nova amb la plaça de la Vila com a centre, es va ampliar les muralles, es va construir el Castell del Montgrí, es va iniciar la construcció de la nova esglèsia gòtica i es varen establir fires anuals, com la de Sant Andreu.

 

Recursos educatius

Hola! Som la Caterina i en Genís, dos germans bessons de set anys que vam viure molts anys enrere a Torroella de Montgrí. La vida cap al 1400 era molt diferent avui dia. No anàvem a l’escola com ho feu vosaltres, però des de ben petits ja ajudàvem a casa i és així com vam aprendre moltes coses.

Vesteix la Caterina i en Genís

La Caterina i en Genís s'han de vestir. Els ajudes a posar-se la roba per començar el dia? Compte no et confonguis i els hi posis la roba que no toca!

Acoloreix la Caterina i en Genís

A la Caterina i en Genís els agradaria que els ajudessis a posar una mica de color als seus vestits. La seva roba, encara que sigui molt diferent de la nostra, també era molt acolorida. Sigueu creatius i a veure quina fila fan els vostres personatges!

 

Activitats relacionades

El Castell del Montgrí
Botó de roda de l'Empordà
Píndoles educatives
El Ter
Un riu mediterrani
Píndoles educatives