Jornades de Memòria Històrica Local

 

L'objectiu de les Jornades de Memòria és el de recuperar el passat històric de la vila de Torroella, els records dels testimonis que van viure els fets que en cada edició es vagin tractant. El concepte Memòria Històrica comprèn totes aquelles mesures de foment del coneixement del passat i de reconeixement d’aquelles persones que durant la Guerra Civil Espanyola o la dictadura franquista van patir actes injustos per motius polítics, ideològics o religiosos. 

Conèixer la nostra història ens permet posar-la en valor i obrir el camí per a construir un present i un futur amb més consciència sobre el nostre passat.

 

Les Jornades

"L’EDUCACIÓ A CATALUNYA DURANT LA SEGONA REPÚBLICA (1931-1939)" - III Jornada de Memòria Històrica Local

Del 14 al 28 de maig del 2021

La Memòria Històrica ens permet recuperar el passat històric de les persones, de la vila, el territori i l’entorn. Enguany, celebrem la III Jornada de Memòria Històrica Local, que continuem dedicant al període de la Guerra Civil Espanyola aquesta vegada però centrats en l'educació. A través de dues conferències, un passi documental i una taula rodona, ens volem apropar a aquest període. 

Programa 2021

 

Aprofitant la jornada us demanem que ens torneu a fer partícips de la vostra memòria (documents, fotografies, memòria oral, etc.). Al Museu de la Mediterrània hi haurà un espai de recepció de memòria els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10h a 13h (Si no podeu venir en aquest horari, contacteu amb nosaltres i buscarem un altre moment)

Per tal de participar en la Recepció caldrà contactar amb el Museu de la Mediterrània per acordar visita: info@museudelamediterrania.cat - Tel. 972 75 51 80

 

"DES DE LA REREGUARDA" - II Jornada de Memòria Històrica Local

Del 13 de febrer al 7 de març del 2020

La Memòria Històrica ens permet recuperar el passat històric de les persones, de la vila, el territori i l’entorn. Enguany, celebrem la II Jornada de Memòria Històrica Local, que continuem dedicant al període de la Guerra Civil Espanyola aquesta vegada però centrats en la Rereguarda. A través de dues conferències, una taula rodona, un cinefòrum, un memòria fotogràfica i una sortida ens volem apropar aquest període.

Programa 2020

Aquí pots escoltar les conferències:

 

"80 ANYS DE LA RETIRADA" - I Jornada de Memòria Històrica Local

Del 15 de febrer al 3 de març del 2019

Ara fa vuitanta anys es vivien els últims episodis d'una llarga, cruenta i salvatge guerra civil. Tot un poble en retirada passava pel nostre territori i el febrer de 1939 les tropes franquistes arribaven a Torroella de Montgrí. Sota aquesta efemèride iniciem aquestes jornades, tot parlant de la Guerra Civil i els 80 anys de la retirada.

Programa 2019

Pots escoltar aquí les conferències:

RECEPCIÓ DE MEMÒRIA

El Museu és un espai de recepció i recollida de fons històriques que sempre roman obert a la possibilitat de que la població aporti fonts materials i immaterials de la nostra història. És per això que durant les jornades, fem una crida al poble perquè aporti al Museu documentació, objectes, fotografies, relats o qualsevol tipus de font històrica relacionada amb l’època de la Guerra Civil (1936-1939). Fem èmfasi en que també recollirem memòria oral. Si voleu fer-nos arribar material o relats, escriviu-nos a: info@museudelamediterrania.cat o truqueu-nos al 972755180. Fem #MemòriaTorroella!