09.05.2019
El Museu de la Mediterrània organitza la III edició de Desenterrant l’Empordà, Cicle de conferències d’arqueologia durant el mes de maig. L’arqueologia té la capacitat de revelar-nos secrets molt ben guardats. Sota terra, potser ben a prop nostre, s’amaguen troballes que ens mostren evidències d’un món extingit que, generalment, ningú ens pot explicar. D’aquesta manera, les pedres i els ossos, deixen de ser objectes inerts, per convertir-se en narradors de la nostra història.
D'aquesta voluntat de descoberta neix el Cicle de Conferències d'Arqueologia, on a través de les exposicions dels especialistes es donen a conèixer les conclusions interpretatives de les excavacions que es duen a terme al territori empordanès.
El Museu de la Mediterrània té l’origen en el Museu del Montgrí i del Baix Ter, que va aglutinar en el seu moment gran quantitat de restes arqueològiques i etnològiques com a museu d’història local. En aquest sentit el Museu de la Mediterrània conté en el seu fons de reserva un important col·lecció de restes arqueològiques provinents de jaciments del municipi, especialment singular pel volum i importància de les restes d’època prehistòrica i antiga. Un llegat que demostra aquest territori era ocupat per l’home des de fa milers d’anys.
En aquest sentit, l’arqueologia té la capacitat de revelar-nos secrets molt ben guardats. Sota terra, potser ben a prop nostre, s’amaguen troballes que ens mostren evidències d’un món extingit que, generalment, ningú ens pot explicar. D’aquesta manera, les pedres i els ossos, deixen de ser objectes inerts, per convertir-se en narradors de la nostra història, del nostre passat.
És per això, que el Museu de la Mediterrània, us convida un any més al cicle de conferències: Desenterrant l’Empordà, on pretenem, com si excavéssim, donar a conèixer el panorama arqueològic empordanès. Acompanyats de diferents especialistes analitzarem els descobriments més recents, així com la història que sempre amaga tot gran descobriment.
També en l’edició d’enguany posarem en valor als primers arqueòlegs que varen realitzar importants troballes a Torroella de Montgrí i van esdevenir referents a nivell de país.
PROGRAMA
Dissabte 4 de maig a les 11.00 h
Presentació del treball de recerca de l'alumna Ona Vilà de l'institut Montgrí: Guia Arqueològica per descobrir petits jaciments romans al Baix Ter tutoritzat per Lina Vilamitjana, amb la col·laboració de l'arqueòleg del MAC Empúries, Joaquim Tremoleda. Després de la presentació, i amb cotxes particulars, hi haurà una visita guiada al jaciment de Mas Gusó (Bellcaire d'Empordà).
Dimecres 8 de maig a les 19.00 h
Lluís Pericot, les arrels torroellenques d’un arqueòleg universal a càrrec de Francesc Gràcia i Josep Maria Fullola. Escoltar àudio conferència.
Dimecres 15 de maig a les 19.00 h
Descobrim Santa Maria del Palau a càrrec de Ferran Codina. Escoltar àudio conferència.
Dimecres 22 de maig a les 19.00 h
Les excavacions a la plaça del Lledoner i al passeig de Torroella Montgrí a càrrec de Jordi Merino. Escoltar àudio conferència.