La memòria de les cobles i les orquestres del país continua creixent

11.01.2023

El Museu de la Mediterrània continua la seva tasca de recuperació, preservació i divulgació de la memòria dels personatges històrics vinculats a les cobles i a les orquestres del nostre país. A través del projecte “Fer de Músic”, recol·lectem les vivències personals i professionals dels músics i testimoniem l'evolució d'un dels oficis més arrelats al territori empordanès, protagonista d’excepció de les festes populars i la música tradicional.

El 2022 vàrem realitzar quatre noves entrevistes que us presentarem al Museu de la Mediterrània, el divendres 27 de gener a les 19h, i a la Casa de la Sardana de Barcelona, el dimecres 1 de febrer a les 18.30h. Aquestes noves entrevistes se sumen a totes les realitzades des del 2009 i que en total sumen cinquanta–sis enregistraments realitzats. Amb els anys, s’ha anat configurant un corpus de coneixement únic que guanya valor amb el temps.

En aquesta ocasió podrem escoltar les vivències i anècdotes de:

  • Jordi Parrot Parborell (Les Escaules, 1950). Instrumentista de tenora, saxo, violí i piano. La seva trajectòria passa per les següents formacions: La Principal de la Bisbal, Orquestra Rio, Orquestra de Francesc Mas, Líders Grup i Los Hidalgos.
  • Josep Vilà i Figueras (Cornellà de Llobregat, 1933). Flabiolaire i director. Fill, nét i besnét de músics, va començar a tocar el flabiol a la cobla Principal del Llobregat als 18 anys. Josep Vilà va estar vinculat fins a la seva jubilació al món de la cobla fent d’instrumentista, representant i director. Un dels flabiolaires històrics i referent de posteriors generacions.
  • Joan Roca i Rovira (Castellar del Vallès, 1947). Instrumentista de clarinet, saxo i flabiol. De ben jove s’inicia amb la cobla Principal de Castellar del Vallès i continua la seva trajectòria amb les cobles Principal de Bages i Comtal i els grups Los Bárbaros, Odin, Atlantic i Slalom abans de formar part de la cobla orquestra Montgrins l’any 1990 on s’hi està fins a la seva jubilació l’any 2013. Actualment forma part de la Calidae Orquestrina i la cobla Vila de la Jonquera.
  • Carles Santiago i Roig (Barcelona, 1953). Instrumentista de flabiol, tenora i tible, i compositor de sardanes. Va ser fundador i representant de la Cobla Ciutat de Cornellà. Després d’unes primeres experiències com a cantautor, s'inicia en la música de cobla escrivint la seva sardana “Amb il·lusió”. Premiat en diversos concursos de composició, des de llavors ha escrit més de 100 títols, molts dels quals enregistrats.

El projecte, iniciat el 2009 i coordinat pel músic Jordi Molina, ha aconseguit documentar, amb tota la seva sèrie d’entrevistes, la memòria oral de les cobles i de les orquestres. El resultat és un relat polièdric de gran importància de la música popular catalana del segle XX. El projecte, que es va iniciar a partir de la memòria dels músics del Baix Ter, ha anat ampliant el seu radi d’acció i ara ja estem parlant d’un projecte d'abast nacional.

Podeu trobar totes les entrevistes realitzades en aquesta pàgina 

Notícies