L'economia del primer franquisme serà l'eix vertebrador de la sisena edició de les Jornades de Memòria Històrica Local

27.04.2024

El proper mes de maig arriben les Jornades de Memòria Històrica Local, que aquest any estan dedicades a analitzar en profunditat l'economia del primer franquisme sota el títol "Fer fortuna o sobreviure (1939 - 1959)". Aquestes jornades se centren en una època que no només va estar marcada per la repressió política sinó també per una desigualtat econòmica notable, caracteritzada per l'especulació, la corrupció i les dificultats de subsistència  de la població.

Els experts i investigadors reunits en aquest esdeveniment oferiran una visió crítica i reflexiva sobre els diferents aspectes econòmics que van definir aquest període, com ara el mercat negre, l'estraperlo, l'autarquia, el contraban i altres pràctiques que van marcar el dia a dia dels ciutadans durant els anys del franquisme. Amb un enfocament exhaustiu, es posarà en relleu com la població es va veure obligada a fer front a un entorn econòmic difícil i ple de vicissituds.

Així, les Jornades de Memòria Històrica Local es converteixen en un espai de reflexió i anàlisi essencial per entendre la complexitat i les repercussions de l'economia durant aquesta etapa de la nostra història. Un any més, es promourà l'espai de recollida de memòria oral "Tertúlies de memòria" on es convida a participar a totes aquelles persones que tinguin interès en relatar les seves experiències i records del període tractat.

Els principals actes de les jornades són:

  •  Divendres 3 de maig. Conferència «Intervencionisme, regulació i desigualtat econòmica durant el primer franquisme: el cas d'UNITESA (1939-1959)», a càrrec de Montserrat Llonch, Doctora en Història a la UAB
  • Divendres 10 de maig. Taula rodona “Sobreviure: contraban, estraperlo i mercat negre” a càrrec de torroellenques i torroellencs.
  • Dilluns 13 de maig. Presentació del llibre “La Passadora”, de Laia Perearnau, a càrrec de la seva autora i Abel Font, periodista.
  • Dimecres 15 de maig. Tertúlies de memòria.
  • Dissabte 18 de maig. Projecció del film “Bienvenido, Míster Marshall”, de Luis Garcia Berlanga (1953).
  • Dimecres 22 de maig. Tertúlies de memòria.
  • Divendres 24 de maig. Diàleg “Les grans fortunes del franquisme”, amb David Bassa, escriptor i periodista.

Podeu consultar la programació completa a l'enllaç

Notícies