"Les arecàcies" de Marta Negre

Desplaçaments. Ressonàncies contemporànies

Finalitzat
Del dl. 06.07.20 al dl. 14.09.20

Organitza: Museu de la Mediterrània

Col·labora: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona

Compartir

Partint de l’encàrrec de treballar elements relacionats amb l’especificitat del Museu de la Mediterrània, Marta Negre dóna forma a un projecte d’art contemporani amb el qual es proposa indagar al voltant de les capes de memòria que conté el mateix edifici.

Les palmeres que encara perviuen al pati de Can Quintana, seu del Museu de la Mediterrània, actuen com a detonador per iniciar una recerca al voltant de la història de l’edifici i de la família que el va habitar. Un procés que ens portarà a una reflexió entorn d’un moment històric i vivencial concret, que coincideix amb el naixement dels nacionalismes, la desfeta definitiva de l’imperi espanyol, l'aparició de les lluites socials i de la revolució industrial

L’exposició resultant, «Les arecàcies» -nom amb el qual també es designa la família de les palmeres-, conjuga tota una sèrie de gestos que posen de manifest totes aquestes qüestions i que exemplifiquen d’una manera molt clara el creixent interès que evidencia l’artista en les seves darreres produccions per la història i la memòria que contenen els objectes i els llocs.

Una exposició que parteix dels rastres i indicis d’un passat, a través de documents i imatges d’arxiu, però al mateix temps, a través d’elements que encara romanen i ocupen aquest edifici. 

Marta Negre (Santa Coloma de Farners, 1973) és doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i professora agregada del Departament d’Arts Visuals i Disseny de la mateixa universitat. Tot i que en bona part dels seus treballs utilitza la fotografia, ella no es considera fotògrafa, sinó una artista que utilitza aquest mitjà combinant-lo amb d’altres.

Els seus treballs fotogràfics destaquen per una aproximació als llocs i a les coses allunyada de la pulsió documental. En la majoria dels seus treballs posa en funcionament tot un aparell escenogràfic molt acurat amb l’objectiu d’introduir el misteri, l’estranyesa i, en definitiva, la ficció dins d’aquest llenguatge i allunyar-se de l’aproximació documental. En les seves darreres produccions destaca un interès acusat per la història i la memòria dels objectes i els llocs.

Com a artista ha exposat en diverses galeries (Senda Espai 292, ADN, T4, Galeria Benito Esteban i Exposicions Sis) i institucions públiques i privades, com són Alcalà 31, Can Palauet (Mataró), Centre Cultural la Mercè, Bòlit Centre d’Art Contemporani (Girona), Arts Santa Mònica, Fundació Felícia Fuster (Barcelona) i Centre d’Estudis Catalans (París). En l’àmbit acadèmic i de la investigació ha publicat diversos estudis teòrics sobre la cultura visual i ha fet estades de recerca a l’ENSBA de París, a la Universitat de Rennes 2 – Haute Bretagne, a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Lisboa i a Ar. Co., també a la capital portuguesa.

Fes una visita guiada a l’exposició de la mà de l’artista

Més informació: http://www.martanegre.net/

L’exposició es podrà veure al Museu de la Mediterrània del 6 de juliol al 14 de setembre.

Dilluns
06
jul
Dilluns
14
set