Fontanilles

Web del municipi:

www.ajfontanilles.cat

Compartir

Fontanilles forma part de la comarca del Baix Empordà. El terme municipal, amb una extensió de 9 km2, limita al nord amb Gualta i Torroella de Montgrí, a l’est amb Pals, al sud amb Palau-sator i Pals, i a l’oest amb Ullastret. El municipi té agregat el nucli de Llabià.

El municipi és regat pel riu Daró i està format per una plana al·luvial, menys a la banda de ponent, on s’eleven suaus turons al cim dels quals es van edificar els dos pobles. 

El poble de Fontanilles està ubicat al cim de dos turonets. A l’extrem nord hi ha l’església, i al cim de la banda de migdia hi ha les ruïnes de l’antic castell medieval. Entre ambdós turons s’escampen diferents masies i casalots que acaben de donar forma al poble.

Llabià està situat en un lloc enlairat, a la serra que envolta l’antic estany d’Ullastret. El nucli del poble culmina en una església romànica dedicada a sant Romà, que es construí entorn dels segles XII-XIII. Al voltant de Llabià, hi ha constància de l’existència d’un assentament d’època romana.

Tanmateix, no és fins a l’edat mitjana que es documenten els dos nuclis urbans. Fontanilles apareix mencionat l’any 965, mentre que Llabià apareix uns vuitanta anys més tard, l’any 1046. En el segle XII, hi ha notícia d’un llinatge de cognom Llabià.

 

Per saber-ne més:

Descarrega't aquí el RECULL BIBLIOGRÀFIC de Fontanilles

 

Històric d'activitats

 

III Cicle de "Sortides pel Baix Ter"

 

II Cicle de "Sortides pel Baix Ter"

 

Cicle de "Sortides pel Baix Ter"

Elements Patrimonials d'especial interès