Gualta

Web del municipi:

www.gualta.cat

 

Destacat:

Els plafons patrimonials, un a un

Compartir

El municipi, situat a la riba dreta del riu Ter, prop de la zona costanera baix- empordanesa, s’ubica en gran part sobre una plana al·luvial que es formà per acumulació de les sorres que el Ter i el Daró arrossegaren en el seu trajecte cap al mar. El terreny és molt pla, només trencat pel puig de la Font Pasquala (91 m.), on l’institut Geogràfic instal·là el centre geodèsic.

Les primeres notícies de poblament de Gualta es refereixen a l’existència d’un poblat ibèric en el vessant sud-oriental del puig de la Font Pasquala, vora d’un antic camí. Es tracta de les restes d’uns murs, situats en un indret de fàcil defensa i on l’existència d’aigua garantia una subsistència més o menys ferma.

Des de temps molt reculats, Gualta compta amb una extensa xarxa de canals i recs, entre els quals destaca el rec del Molí, el rec Madral o d’en Fonts i la sèquia “el regadiu”. Malgrat el valor d’aquests recursos hídrics, una configuració hidrogràfica difícil fa que el municipi s’hagi vist inundat força sovint des de molt antic.

Actualment, el poble de Gualta compta amb un seguit de masos, casalots i monuments que conformen un patrimoni històric que cal preservar. Els edificis més rellevants es troben majoritàriament al llarg del carrer Major. 

 

Per saber-ne més:

Descarrega't aquí el RECULL BIBLIOGRÀFIC de Gualta

 

Ruta pel municipi:

Ressegueix els plafons patrimonials de Gualta, un a un

 

Històric d'activitats

 

III Cicle de "Sortides pel Baix Ter"

II Cicle "Apropa't al Baix Ter"

Formació en Patrimoni Local

 

 

II Cicle de Sortides pel Baix Ter

Cicle "Apropa't al Baix Ter"

Cicle de "Sortides pel Baix Ter"

Elements Patrimonials d'especial interès