Organitza: Museu de la Mediterrània
Col·labora: Diputació de Girona, Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural
“Objectes que ens parlen” és el projecte que el Museu de la Mediterrània impulsa per obtenir informació i dades rellevants dels objectes relacionats amb oficis que es salvaguarden en el Fons de Reserva del Museu.
Amb el pas dels anys, hi ha molts oficis que han anat desapareixent: l'espardenyer, l'esparter, el baster, el boter, el carreter, el mitjoner... i d'altres han sofert un canvi radical en seva manera de realitzar-se: el fuster, l'apicultor, el ferrer, el forner... De tots ells, al fons de reserva del Museu de la Mediterrània en tenim constància i hi podem trobar eines i objectes relacionats.
Malauradament, avui dia moltes d’aquestes eines ens són desconegudes o en tenim poca informació. No sabem el seu nom, com s’utilitzaven o per a què servien. L'objectiu de l'activitat "Objectes que ens parlen" és trobar persones que ens puguin ajudar a identificar i documentar bé aquests elements.
Agrupem els objectes per oficis i en el transcurs de l'activitat us anem mostrant els objectes que guardem al nostre fons de reserva, tant físicament com a través d'imatges. A partir d'aquí, la paraula és vostra i nosaltres anotarem tota aquella informació que ens pugueu aportar.
En aquesta sessió documentarem eines de l'ofici de ferrer. Veurem peces diverses que hi ha al Fons de Reserva relacionades amb aquest ofici. Hi haurà una mostra tant de les eines que feien servir els ferrers per crear les eines i utensilis que se’ls hi encarregaven com també peces de metall perquè ens explique quin era el procés de creació de l’objecte. Algunes de les peces que veurem i podrem tocar són restaurades, d’altres no. I de les peces més delicades us en mostrarem fotografies.
Les sessions tenen lloc al Museu de la Mediterrània en les dates assenyalades al calendari, a les 5h de la tarda, amb una durada aproximada d'una hora i mitja.