Gener 2019
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
week 1 1 2 3 4 5 6
week 2 7 8 9 10 11 12 13
week 3 14 15 16 17 18 19 20
week 4 21 22 23 24 25 26 27
week 5 28 29 30 31

Vols estar al corrent de les activitats que fem?

* elements requerits
10è aniversari del Pessebre de Josep Mir al Museu de la Mediterrània
El pessebre de Josep Mir al Museu 10è AniversariEl Museu de la Mediterrània celebra enguany el desè aniversari del pessebre de Josep Mir, amb una edició molt especial, amb el pessebre més gran (30 m2 i uns 4.000 kg de pes) i espectacular ideat per Josep Mir.

El pessebre s’ha traslladat del seu espai habitual, l’Espai Montgrí, a l’Espai Baix Ter, per tal que pugui créixer. Aquest serà un pessebre molt especial amb moltes novetats. Com ja és habitual reproduirà el territori al voltant del Massís del Montgrí, enguany amb gran fidelitat, amb una maqueta del massís realitzada per Lluís Vilanova i reproducció 3D de totes les esglésies, gràcies a l’Associació Robotec.

Per tal de commemorar els 10 anys del pessebre del Museu, hi haurà tot un seguit de materials complementaris al propi Pessebre, com imatges i vídeos dels diferents pessebres que ha elaborat Josep Mir al Museu. També uns plafons explicatius amb informació sobre el pessebre: l’origen de la tradició Europa i a la Mediterrània i la transcripció d’una entrevista realitzada a Josep Mir amb motiu de l’efemèride. El pessebre s'inaugurarà el divendres 30 de novembre, a les 19 h a l’Espai Baix Ter del Museu de la Mediterrània i podrà visitar-se gratuïtament fins al 3 de febrer de 2019. En el marc del pessebre s’ha previst una conferència sota el títol, “Pessebre i cultura popular” a càrrec de Fra Valentí Serra, caputxí, dissabte 22 de desembre a les 18 h a l’auditori del Museu, que acabarà amb una visita comentada al pessebre juntament amb la presència del pessebrista Josep Mir.

10è aniversari del Pessebre de Josep Mir

El Museu de la Mediterrània està de celebració aquest Nadal amb la commemoració del 10è aniversari del Pessebre de Josep Mir. Enguany, l’amic Josep Mir, pagès i pessebrista, munta per desena vegada consecutiva un magnífic pessebre inspirat amb el paisatge empordanès del Baix Ter al Museu de la Mediterrània. Des de l’any 2009 que podem gaudir al museu d’una de les tradicions més arrelades del Nadal a la nostra terra i una de les més difoses als diferents països mediterranis.

La molsa, el suro, els troncs... juntament amb les figures de fang del naixement, els pastors i el caganer formen part dels símbols més nostrats per dates nadalenques i al museu ens agrada preservar i continuar amb aquestes tradicions.

El pessebre s'inaugurarà el divendres 30 de novembre, a les 19 h a la Sala Baix Ter del Museu de la Mediterrània. Enguany canviem de sala perquè l’edició 2018 serà d’allò més especial. Des d'aquell dia estarà obert en horari del museu fins al dissabte dia 2 de febrer de 2019, fins després de la Candelera, que segons marca la tradició és l’últim dia que cal tenir muntat el pessebre.

Novetats del pessebre

Enguany el pessebre tindrà moltes novetats, les més destacades són que el Massís del Montgrí és fet escala real amb una maqueta realitzada per Lluís Vilanova, que també ha realitzat com cada any els murals que acompanyen al Pessebre de Josep Mir. L’efecte de la il·luminació serà molt singular amb molts punts de llum independents i efectes varis. Les esglésies de tot el territori hi són representades i són molt fidels doncs s’han reproduït escala amb una impressora 3D, i reproduiran el so real de les seves campanes. Totes les innovacions tecnològiques són fruit de la col·laboració desinteressada de l’associació Robotec, que facilita els coneixements i la tecnologia per un pessebre cada any més robotitzat.

De cara als visitants, una novetat molt singular, és que els més menuts de casa podran passar per sota del pessebre i visitar l’infern! Al mateix temps entrar sota la maqueta del massís del Montgrí i poder disposar d’una visió singular des de dins del pessebre cap a fora.

Per altra banda, per primer cop es podrà veure en format time-lapse un vídeo de com s’ha estat treballant al llarg de més d’un mes en el pessebre, la seva construcció per part de Josep Mir i tots els seus col·laboradors.
Cal fer un especial esment a tot de persones que han col·laborat de forma desinteressada ajudant en Josep Mir en l’elaboració del pessebre. Cal citar a Maria Riera, que cada any ha gravat en vídeo el pessebre i enguany gracies aquest material s’ha pogut fer un document amb tot el recull dels 10 anys, Quim Gallart, arquitecte que ha dissenyat els plànols de les esglésies i ermites que s’han reproduït escala, i en general a tota la Família de Josep Mir que han col·laborat en vàries tasques imprescindibles per elaborar el pessebre.

Conferència “Pessebre i cultura popular” i visita comentada al pessebre


Relacionat amb el pessebre i per commemorar el desè aniversari s’ha organitzat la conferència “Pessebre i cultura popular” a càrrec de Fra Valentí Serra, caputxí, que tindrà lloc el dissabte 22 de desembre a les 18 h de la tarda a l’auditori del Museu. En finalitzar la conferència prevista d’una hora de durada es realitzarà una visita comentada al pessebre de la mà de Fra Valentí Serra i el mateix Josep Mir.

Orígens històrics del Pessebre


L'origen d'aquest costum se situa al segle XIII. Va ser aleshores quan sant Francesc d'Assís va voler celebrar un Nadal el més realista possible i, amb el permís del Papa, va instal·lar un pessebre amb palla dins una cova, va col·locar la imatge del nen Jesús i un bou i una mula al costat. En aquest escenari va celebrar la missa de la nit de Nadal.

Sembla, però, que no serà fins al segle XVI que apareixen alguns pessebres semblants als que es construeixen actualment: una cova amb roques, muntanyes i herba que es cobria amb una representació del cel sota la qual es col·locaven figures de persones i animals que es podien canviar de lloc i modificar l'escena. Aquest serà un costum que arrelarà molt fort a Itàlia i llavors s'anirà escampant per la resta del món cristià.
 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto