Juliol 2018
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
week 26 1
week 27 2 3 4 5 6 7 8
week 28 9 10 11 12 13 14 15
week 29 16 17 18 19 20 21 22
week 30 23 24 25 26 27 28 29
week 31 30 31

Vols estar al corrent de les activitats que fem?

* elements requerits
"Saltvs Ivgervm" de Pere Bellès
És un projecte artístic intens, de dos anys de durada, que s'escapa dels límits convencionals de l'art i engloba diverses disciplines com són el de l’agricultura, la història, la llengua, l’art, el pensament. En aquest treball, en Pere Bellès ha actuat com a coordinador i organitzador. Ha establert unes bases i un terreny de joc a partir dels quals elaborar una sèrie de materials d’observació, documentació i anàlisi d’una experiència concreta: l’activitat del cultiu d’un hort durant el cicle complet d’un any per una persona immigrada.

Si contextualitzem el treball artístic, cal destacar diferents elements: el territori de Salt (Saltvs), el projecte neix a la Casa de Cultura de les Bernardes de Salt l’any 2015 (i el treball de camp s’ha realitzat en les seves hortes); i el període històric romà i les seves formes d’organització del sòl per al conreu, d’aquí el terme (Ivgervm), una unitat de superfície romana.

Foto Saltvs ivgervm de Pere Bellès

Pel que fa a la vigència de la proposta, Bellès fa una reflexió sobre la pròpia realitat social contemporània, amb les creixents preocupacions al voltant de l’ocupació i la subsistència, des de l’atur de llarga durada fins a la immigració i l’exili provocat per les guerres a l’Orient Mitjà.

A l’exposició es podrà veure una selecció de continguts, documents i peces artístiques elaborades durant aquest procés de cultiu de l’horta (Ivgervm). Es tracta del desplegament d’un arxiu, un teixit de materials treballats per construir una narració que estimuli la interpretació i reflexió per part dels seus espectadors.

Així doncs podem veure una exposició que relaciona temps, societat i territori, art i document que permet establir nexes de significat entre períodes històrics allunyats com seria l’antiguitat romana i l’època actual, tot eliminar-ne la distància. Així doncs, la història ens apareixerà no com una mirada enrere, sinó com una companya de viatge cap al futur, cap a l’incert. De la mateixa manera que el resultat de tot el procés ha sigut un misteri fins a la seva finalització.

Dins aquest context, Bellès utilitza l'art per formalitzar aquelles inquietuds que reflexiona mentre s’allibera de neguits. És un artista meticulós que aconsegueix ser molt precís amb el què vol dir, però que alhora dóna molt espai a l’espectador perquè faci la seva pròpia interpretació.

L’exposició a part de ser un projecte artísticament molt interessant i rodó, posseeix un element de territori que també és extrapolable a Torroella de Montgrí, d’altres poblacions de la mediterrània. Aquest és el fet de l’existència de la cultura i cultiu de les hortes i el valor social que tenen en aquest territori. Amb la mostra també és pretén posar en valor les hortes i el Tamariuà de Torroella, tot reivindicant alhora el seu alt valor ecològic i social.


Pere Bellès

Pere Bellès (Terrassa, 1965) viu i treballa a l'Alt Empordà. La seva obra pictòrica, gràfica i objectual ha estat àmpliament exposada des de finals dels anys noranta. Pere Bellès realitza una obra processual centrada en els rastres de l’arquitectura i l’urbanisme en la geografia. La seva capacitat de diàleg amb l’espai físic i territorial converteix planimetries urbanes, projectes arquitectònics i mapes cartogràfics en composicions abstractes amb aparença ideogrames i properes a l’abstracció neoplàstica. Amb una elaboració meticulosa de fractura impecable i amb una gran pluralitat de materials (paper, fusta, pintura, acer, llum...), destaca el tractament del color, amb un cromatisme intens de contrastos i llenguatge minimalista. Bellès ha produït una àmplia obra gràfica i pictòrica, però també ha elaborat escultures de grans dimensions i petits objectes. Una obra que acostuma a organitzar en sèries com una forma d’ordenar el procés creatiu.


L'exposició es podrà veure gratuïtament del 4 de juliol fins el 3 de setembre. 


BANDEROLA CAMINS 2018 BEnguany, Camins Propers, el cicle d'art contemporani del Museu de la Mediterrània arriba a la seva tercera edició. La voluntat del cicle és  mostrar la diversitat i la multidisciplinarietat dels llenguatges artístics com son la pintura, el dibuix, l’escultura, la fotografia, el vídeo, la instal·lació i la performance. A la vegada, vol anar mes enllà, tot buscant la transversalitat amb altres disciplines com ara la historia, l'arquitectura, la biologia o el turisme.

Un cicle a cura de Mar Serinyà i que acollirà diferents artistes que exposaran entre els mesos de febrer a octubre d’aquest 2018 a l’Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània.EXPOSICIONS DEL CICLE CAMINS PROPERS 2018

• “Tempo: movimiento o pausa”, de Laura Bergillos
Del 23 de febrer al 2 d’abril - Premi Art jove Inund’Art

• “Paisatges per anticipació”, de Pierre D. La
Del 6 d’abril al 14 de maig

• “Lloc, memòria i salicòrnies”. Artistes del Life Pletera.
Comissariat per Martí Peran
Del 19 de maig al 26 de juny

• “Ocells al cap”. Performance vincular
29-30 de juny

• “SALVS.IVGERUM”, de Pere Bellès
Del 4 de juliol al 3 de setembre

• “Un tren en pot amagar un altre”, d’Àlex Nogué
Del 7 de setembre al 23 d’octubre
Exposicions viatges de la Diputació de Girona


MÉS INFORMACIÓ

Museu de la Mediterrània
c/Ullà, 31. 17257 Torroella de Montgrí 
https://www.museudelamediterrania.cat/
 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto