Octubre 2017
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31
"Clarianes de bosc", de Víctor Masferrer
Clarianes de boscwebClarianes de bosc és una proposta expositiva plenament contemporània, amb una forta càrrega poètica. L’artista ha creat imatges a partir de la natura, mitjançant uns sistemes tècnics fotogràfics antics, tot unint art i ciència. Malgrat que l'exposició inclou fotografia i dibuix, ens trobem davant un projecte bàsicament escultòric.

L'artista reflexiona sobre la relació de l'ésser humà amb l'entorn natural a través d'un procés de treball molt personal: planta càmeres de fotografia al bosc (fetes amb fusta de pollancre) per extreure'n imatges de llarga exposició que documentin el pas del temps. L'artista explica que amb aquesta acció pretén situar-se a la frontera d'allò orgànic i en transformació, i testimoniar l'espai de confluència entre dos mons: el terrestre i el celeste, l'humà i el natural, l'orgànic i el mecànic.

En aquest projecte, Víctor Masferrer es va dedicar a fer càmeres de fotografia amb fusta de pollancre. Càmeres que va plantar dins de plantacions d'arbres que es troben a Sant Julià de Ramis. «Les plantacions d'arbres per a la indústria són espais representatius de la nostra relació amb la natura. La natura és relegada avui a petites illes envoltades de civilització i sotmeses a una gran pressió. La natura és utilitzada com a magatzem, sigui per la nostra indústria, sigui pel nostra gaudi. En aquests boscos artificials, on prima la racionalització i la quantificació, no hi ha clarianes, perquè tot és clariana, tot és abarcable a la vista. És un espai controlat i meditat.»

Amb aquesta exposició, en Víctor busca retornar al sentit original de la fotografia i per això s'interessa per retornar a les primeres tècniques fotogràfiques, com les sals de plata o la cianotípia, i en els primers instruments òptics per captar imatges que el porten a construir les seves pròpies càmeres.

El que veurem a l’exposició és el resultat d’aquest procés fotogràfic i personal que ens acompanya a mirar el món amb els ulls de la natura. Una exposició de gran càrrega poètica però a la vegada crítica social, que ens farà reflexionar sobre la fredor humana alhora d’utilitzar la natura pel seu profit. Una exposició que també ens remet a la màgia dels inicis de la fotografia, en un moment que la fotografia s'utilitza de forma massiva i banal.

L’exposició “Clarianes de bosc” forma part del programa Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona, un programa d'exposicions itinerants que té l’objectiu d’acostar l’art i la cultura a la ciutadania, promoure la creació artística i potenciar sinergies i lligams de col·laboració entre els diferents professionals i especialistes del camp de l’art gironins. Un d'aquests espais és l'Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, un espai que vetlla per fer visible l'art contemporani i els artistes que treballen a la nostra zona i que tenen un vincle estret amb el nostre territori, comissariat l’artista Mar Serinyà.

Víctor Masferrer

(Barcelona, 1980). Viu a Sant Julià de Ramis. És llicenciat en filosofia per la Universitat de Girona, i ha realitzat estudis artístics a l'Escola Massana. Des de l'any 2007 ha estat realitzant exposicions individuals i col·lectives a les comarques de Girona, Barcelona i a Menorca, i ha guanyat diverses beques, com ara la Kreas (Girona, 2011), Saltus, artista en residència (2012), la de la Fundació Fita (2014), Rad-Art (Itàlia, Salt —Les Bernardes—, 2014), i ha estat artista resident a La Volta (Girona, 2015).

Del 2 de setembre al 23 d’octubre a l'Espai Montgrí
 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto