Maig 2017
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
week 18 1 2 3 4 5 6 7
week 19 8 9 10 11 12 13 14
week 20 15 16 17 18 19 20 21
week 21 22 23 24 25 26 27 28
week 22 29 30 31
EPIGÈNESI de Guillermo Basagoiti

Basagoiti cartell internetEpigènesi, és la nova exposició de Guillermo Basagoiti que es podrà veure al Museu de la Mediterrània del 6 de maig al 10 de Juliol.

Epigènesi és un projecte escultòric molt contundent on Bassagoiti busca que l'espectador es retrobi una sensació perduda, una sensació de benestar antiga.

El projecte Epigènesi està íntimament relacionat i prové, al seu torn, de I Punt, el seu anterior treball emmarcat dins de l’exposició “A pesar de Newton” del 2014.

L'autor no deixa d'investigar i adapta la seva obra a cada l'espai expositiu, enriquint amb progressos el seu treball d'investigació.

Seguir de ben a prop el procés artístic d’en Guillermo Basagoiti, és contemplar un espectacle de tempteig. El veiem pescar fils de pensament, assistim als seus assajos i presenciem miracles creatius. Després de donar voltes a un material, a una idea, després d’esbossos i de construir maquetes, la peça artística es materialitza a les seves mans. Prodigi per qui l’observa de cop i volta. Però no ens enganyem, darrere de cadascuna d’aquestes obres, hi ha un treball de recerca impressionant, hi ha provatures i molta experimentació.

Com l'artista diu:

(...) Treballo per projectes. Crear és, en primera instància, la transformació d’un impuls. M’interessa el saber intrínsec de cada peça, de cada acte creatiu. Per a això, creo un llenguatge propi amb el què poder expressar una idea concreta. Desenvolupo els projectes tirant d’un fil conductor, de forma intuïtiva i inconscient una peça em duu a la següent, tant a través de l’impuls com de la reflexió que aquesta m’atorga (...)

Expo Guillermo Basagoiti(...) Entenc Epigènesi com una sèrie d’autoretrats psíquics. He emprat materials que m’eren molt familiars com la fusta, certes formes geomètriques, el color blau cobalt... i l’esforç titànic que m’impulsa a crear aquestes obres, tot això em remet amb molta força al meu origen. Reconec en cada peça significats que condicionen la meva particular realitat. Les obres surten a l’exterior des de l’impuls creatiu, elles componen el llenguatge amb el qual m’expresso (...)

L'exposició compte amb la participació del poeta Agustí Oliveras.

Guillermo Basagoiti (Madrid, 1972), autor autodidacte reconeix les seves arrels de manera fulminant. Les sent, mira i observa, compara i expressa. Tot i això, en el seu procés creatiu es deixa endur per la passió, traient, tallant i acoblant en una obra que és fi reflex d’aquella Astúries que el veié créixer, boscs i humitats que inspiren la seva contundència, el seu cromatisme i uns talls directes, sincers i nets.

Mitjançant la inclusió de noves textures i materials, s’expandeix en la recerca, en una necessitat de desarrelament com a forma de mitigar la sorpresa per un paradís perdut. Aquella època en la qual veia desfilar per casa seva a destacats artistes de la zona i d’altres de variades procedències, que exposaven a la fundació museu del seu avantpassat i pintor, Evaristo Valle.

Expo Guillermo Basagoiti 2Basagoiti treballa per projectes, seguint un vibrant fil conductor, com una melodia que ens duu per fustes en múltiples facetes, a motoserra, pals i escatats, blaus i pedres geometritzades. Ens sorprèn amb vermells tints, ferros i verds. Naturalesa que l’envolta. Alabastres, pissarres, paper i retalls. Punts, pinzells, grocs, pots, radials, soldadures, cables i grues. Infinitat de moviments que s’agrupen per expressar la seva particular visió del món.

Guillermo Basagoiti és, de ple dret, un artista, un hàbil coneixedor de l’ofici. Una d’aquestes persones que amb els seus gestos expandeixen les fronteres del nostre imaginari. I això, senyors meus, és molt.

Aquesta exposició forma part del Cicle d'Art Contemporani, Camins Propers 2017, on Mar Serinyà exerceix de curadora. Cicle que busca donar a conèixer artistes que viuen i treballen al nostre territori.

 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto