Agost 2017
Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
week 31 1 2 3 4 5 6
week 32 7 8 9 10 11 12 13
week 33 14 15 16 17 18 19 20
week 34 21 22 23 24 25 26 27
week 35 28 29 30 31
"Mitologies contemporànies", de Clara Pallí
15 de juliol. Inauguració exposició mitologies contemporaniesEs podrien concebre algunes obres d’art com a nous mites contemporanis?

A partir d’aquesta qüestió Clara Pallí Monguilod utilitza la seva pràctica artística per reflexionar sobre diverses qüestions que la preocupen i ens ho presenta en l’exposició que inaugura al Museu de la Mediterrània. Amb Mitologies contemporànies l’artista entra en l’estudi del mites i reflexiona entorn a la idea de si l’art pot ser la nova forma evolucionada del pensament mític.

L’obra de Clara Pallí Monguilod proba d'entendre la creació artística dins la vida diària. En aquest intent els regnes de l'art i el no-art semblen trobar-se en una zona grisa on és difícil definir què és què, i a on té lloc un diàleg entre els dos. Trobem elements recurrents en el seu treball: l'ús d'actors no professionals, l'exploració de la frontera entre l'estètica escenificada i la casual i la juxtaposició de preguntes sobre l'art amb preguntes sobre la vida mateixa. En aquest cas Clara Pallí ha realitzat algunes de les obres que exposarà a partir de les gravacions a quatre comerços de Torroella de Montgrí.

Dins d’aquesta proposta, l'exposició presenta tres reflexions a través de creacions de vídeo, 'mites':

- La roca filosofal, pren la pedra filosofal -la substància llegendària de l’època de l’Alquímia que suposadament podia transformar metalls en or- com a referent poètic per explorar la pregunta ‘què és la riquesa?’ i ‘quin és el valor de la professió de l’artista?’

- Pròleg i Parodos, pren com a referent la tragèdia grega i la seva estructura. El Pròleg és la part inicial de la tragèdia en què a través d’un monòleg s'exposa l'acció de l’obra; i el Parodos és el moment en què entra el cor en escena per primera vegada a comentar l’acció de forma cantada.

- Revelacions estranyes n°2, reflexiona sobre com tant la religió com l’art potser han construït una sèrie de rituals per fer front a una mateixa experiència humana; l'experiència que la vida conté un grau de misteri que escapa la nostra capacitat de definició. Potser, tot i la diferència en el seu grau d’acceptació social, tant uns rituals com els altres intenten el mateix: copsar allò que no és comprensible amb paraules.

L’art com a resposta
Com explica Roger Cònsul, la intel·ligència va dur als humans no només a fer-se preguntes existencials com ara ‘d’on venim?’ o ‘què hi fem al món?’, sinó també a mirar de respondre tots aquests interrogants a partir de l’observació. Les primeres respostes contenien elements d’imaginació, tocs de màgia i superstició. Aquest primer estadi l’autor l’anomena pensament mític. Molts anys més tard, les respostes van començar a seguir criteris racionals i lògics, fruit d’estudis i comprovacions. Aquest estadi Cònsul l’anomena pensament racional i és el que domina la nostra època actual.

Com també explica Bas Heijne, el fet que actualment la ciència i el pensament racional hagin passat a dominar la comprensió del món, no vol dir que les persones hagin perdut el seu impuls d’interpretar, de donar sentit a les coses, de trobar respostes a través de l’observació amb tocs d’imaginació, màgia i superstició. Avui en dia aquests recursos encara tenen cabuda en altres formes d’expressió com ara l’art.

Clara Pallí Monguilod
Clara Pallí Monguilod és artista visual torroellenca i resident a Holanda. Comissària de l'espai d'art contemporani "1646" de la Haia juntament amb tres altres artistes (www.1646.nl). Actualment també forma part del col·lectiu baix empordanès BUIT, d'acció i creació contemporània.

L’obra de Clara Pallí Monguilod ha estat exposada entre d’altres llocs a Helsinki, Colònia, Marrakech, Atenes, Estocolm i Berlin.

Mitologies contemporànies és el títol de la nova exposició d’art contemporani de Clara Pallí Monguilod que es presenta a l’Espai Montgrí del Museu de la Mediterrània dins el Cicle Expositiu d’Art Contemporani “Camins Propers 2017” a cura de Mar Serinyà i on el vídeo art agafa el protagonisme de la mostra.

L’exposició Mitologies contemporànies forma part del cicle Camins propers a cura de Mar Serinyà. El cicle pretén descobrir i donar veu als artistes vinculats al nostre territori.

Del 15 de juliol al 28 d’agost a l'Espai Montgrí
 

Les galetes (cookies) utilitzades serveixen per oferir-los un servei millor. Si accepta és que hi està d'acord. Més informació. Accepto