Arqueologia en clau de gènere

IV Desenterrant l'Empordà

Suspès
DURADA:  1 hora
Dijous 10 de març | 19:00 h

L'activitat es portarà a terme amb totes les mesures de seguretat i higiene per la prevenció de la covid-19 que estiguin en vigor en el moment de realitzar-la.

Aforament limitat segons les restriccions del moment. 

Organitza: Museu de la Mediterrània

Col·labora: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona

Durant molt de temps les investigacions científiques sobre les quals s'ha construït el discurs històric dels fets del passat, no han tingut en compte les dones, les ha minimitzat, les ha fet invisibles, primant determinats valors que s'han atribuït als relats històrics als homes. La contribució d'aquestes al desenvolupament de les seves societats ha quedat oculta i encara avui passa desapercebuda en la construcció d'una memòria col·lectiva.

Això s'ha traduït que la divulgació històrica, en el seu sentit més ampli (educació formal i informal, llibres de text, publicacions destinades al gran públic, projectes museogràfics, premsa general i especialitzada, pàgines web), presenti una mancança gairebé absoluta de repertoris gràfics que destaquin la representativitat dels treballs, la capacitat d’acció i els valors associats a les dones. Aquesta absència redunda en la transmissió de valors marcadament sexistes també en el patrimoni arqueològic que, com altres, no és neutre, sinó producte d'una elecció intencionada, reflectint aquells béns i valors que s'han seleccionat per ser transmesos, on no hi ha els que concerneixen a les dones.

En aquesta conferència, Ana Delgado, professora de prehistòria de la Universitat Pompeu Fabra, ens farà una breu introducció a l’arqueologia en clau de gènere, i entrarà especialment en el cas de la comunitat colonial grega situada a Empúries.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ana Delgado és llicenciada en Filosofia i Lletres (Secció d’Història) per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorada en Història pel Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives – Universitat Pompeu Fabra (2001-02). Professora del màster d’Història del Món (UPF) i ha impartit docència a nivell estatal, universitat de Granada, i europeu, universitat de Sassari. A nivell internacional ha participat com a investigadora i visitant en les universitats de Stanford (2014), Brown (2019) i Chicago (2017). Especialista en arqueologia del Mediterrani. Els seus estudis es centren en les diàspores fenícies i gregues i en les connexions entre grups colonials i comunitats locals de l’Occident Mediterrani en el I mil·lenni aC. Tema enfocat des d’una perspectiva social i de gènere. Forma part de la RedPaswomen. Dones i Generes en les societats prehistòriques i antigues: de la investigació a l’educació.

Dijous
10
mar

Activitats relacionades

Apropa’t a la Prehistòria | © Gerard Cruset
Actual
Apropa't a la prehistòria
Sortides pel Baix Ter
02.07.22 | 10:00 h
Activitats
Seguim  el rastre! | © Úrsula Olmos. Museu de la Mediterrània
Actual
Seguim el rastre!
Sortides pel Baix Ter
09.07.22 | 10:00 h
Activitats
Càritas Baix Ter
Actual
Càritas Baix Ter, de Jordi Bellapart
Mostra de Cinema Etnogràfic
13.07.22 | 21:30 h
Museu de la Mediterrània
Activitats
La torre de les hores i la vila de Pals | © Museu de la Mediterrània
Actual
La torre de les hores i la vila de Pals
Sortides pel Baix Ter
16.07.22 | 10:00 h
Activitats
Vides de sal
Actual
Vides de Sal, de Sílvia Gómez Mestres
Mostra de Cinema Etnogràfic
20.07.22 | 21:30 h
Museu de la Mediterrània
Activitats
V Recerca i Territori. Sortida papallones | © CELM
Actual
Descobrim les papallones
Sortides pel Baix Ter
23.07.22 | 10:00 h
Activitats