El Museu de la Mediterrània aprofundeix la reflexió sobre el paisatge del Baix Ter

09.10.2019

Continua la reflexió sobre el concepte de paisatge com a resultat de la relació entre l’acció humana i l’evolució de la naturalesa

Conferència a càrrec de l’arquitecte Lluís Auquer, divendres 11 d’octubre a les 19 h, pretén il·lustrar l’evolució territorial, paisatgística, urbanística i arquitectònica del Baix Ter des del Paleolític fins a finals del s. XIX

Taller per construir un mapa toponímic col·lectiu a càrrec dels artistes Duae Collective, dissabte 12 d’octubre a les 11 h, on cada participant podrà representar la seva percepció i relació amb el paisatge

Activitats paral·leles a l’exposició “Dinàmiques fluïdes” del col·lectiu maap. que va inaugurar-se el mes de  setembre i es pot visitar gratuïtament fins el 28 d’octubre al Museu de la Mediterrània

El Museu de la Mediterrània continua reflexionant sobre el concepte de paisatge com a resultat de la relació entre l’acció humana i l’evolució de la naturalesa, a través d’una conferència i un taller sota la denominació “La naturalesa creant” que tindran lloc aquesta setmana.

La conferència a càrrec de l’arquitecte Lluís Auquer, divendres 11 d’octubre a les 19 h, pretén il·lustrar l’evolució territorial, paisatgística, urbanística i arquitectònica del Baix Ter des del Paleolític fins a finals del s. XIX. I el  taller per construir un mapa toponímic col·lectiu a càrrec dels artistes Duae Collective, dissabte 12 d’octubre a les 11 h, on cada participant podrà representar la seva percepció i relació amb el paisatge. Dues activitats paral·leles a l’exposició “Dinàmiques fluïdes” del col·lectiu maap. que va inaugurar-se el mes de  setembre i es pot visitar gratuïtament fins el 28 d’octubre al Museu de la Mediterrània.

Dinàmiques fluïdes del col·lectiu maap. és una acció artística col·lectiva per a la conscienciació i assimilació del territori. Una exposició que neix amb el propòsit de reflexionar sobre la relació actual que els habitants del Baix Ter tenen amb l’entorn natural. La mostra busca evidenciar una sèrie de qüestions inherents: vivim avui més aïllats de la natura? Què hauríem d’entendre per paisatge? Com a habitants, hem dominat el Baix Ter o ens hi hem adaptat?

La Naturalesa Creant

El Museu de la Mediterrània continua reflexionant sobre el concepte de paisatge com a resultat de la relació entre l’acció humana i l’evolució de la naturalesa, a través d’una conferència i un taller sota la denominació “La naturalesa creant” que tindran lloc aquesta setmana. Dues activitats paral·leles a l’exposició “Dinàmiques fluïdes” del col·lectiu maap. que va inaugurar-se el mes de  setembre i es pot visitar gratuïtament fins el 28 d’octubre al Museu de la Mediterrània.

La conferència a càrrec de l’arquitecte Lluís Auquer, divendres 11 d’octubre a les 19 h al Museu de la Mediterrània, pretén il·lustrar l’evolució territorial, paisatgística, urbanística i arquitectònica del Baix Ter des del Paleolític fins a finals del s. XIX. L'objectiu principal és donar a la llum un seguit de coneixements que plantegen causes i conseqüències sobre la història del territori.

Lluís Auquer és arquitecte fundador juntament amb Ferran Prats, del despatx AuquerPrats Arquitectures, situat a Torroella de Montgrí des de 1987. Durant més de 30 anys d'experiència en obres de rehabilitació, buscant una arquitectura integrada amb el medi ambient i amb solucions que siguin sostenibles, han acumulat material d'investigació i anàlisi sobre l'evolució territorial que ha succeït a l'ecosistema del Baix Ter.

El taller per construir un mapa toponímic gegant de forma col·lectiva a càrrec dels artistes Duae Collective, dissabte 12 d’octubre a les 11 h, on cada participant podrà representar la seva relació amb el paisatge. Seguint la dinàmica de l’exposició les artistes, Duae Collective realitzaran una activitat oberta i col·lectiva on per continuar reflexionant sobre el concepte de paisatge com a resultat de la relació entre l'acció humana i l'evolució de la naturalesa tot realitzant un mapa toponímic col·lectiu on cada habitant pugui representar a partir del joc la percepció, història i visions de la pròpia relació amb el paisatge.

Duae Collective (Residents a la Fabrica de Creació, Fabra i Coats de Barcelona) és una plataforma col·laborativa que es dedica a la investigació visual contemporània. Fundada el 2015 per Luna Coppola i Silvia Campidelli, és, alhora, un col·lectiu i una família. Les seves investigacions visuals se centren en la relació entre l'ésser humà i el medi ambient, basant les metodologies de treball en pràctiques artístiques i dinàmiques col·laboratives que amplien la varietat de temes i de llenguatges.

”Dinàmiques Fluïdes”

Dinàmiques fluïdes és un projecte expositiu que neix amb el propòsit de reflexionar sobre la nostra relació amb l’entorn natural. Com a conseqüència de l’assentament humà i posteriorment la gentrificació i els canvis en les estructures socioeconòmiques, els habitants de la zona del Baix Ter -situada al nord de la comarca del Baix Empordà- mantenen un lligam diferent amb el seu paisatge respecte a dècades enrere. Prenent aquest fet com a punt de partida, la mostra busca evidenciar una sèrie de qüestions inherents: vivim avui més aïllats de la natura? Què hauríem d’entendre per paisatge? Hem desaprès a conviure amb ell? Què podem fer per acostar-nos-hi? Aquestes i altres preguntes són les que es volen abordar al cicle on s’emmarca l’exposició: Camins propers. Es tracta d’adoptar una mirada crítica sobre el passat, però sobretot sobre l’actual relació amb l’entorn més proper.

Dinàmiques fluïdes vol ser una finestra de diàleg amb el territori, una aposta per la creació d’un ‘nosaltres’ que participi del territori tot allunyant-se de la clàssica dicotomia entre el ‘jo’ i l’entorn. És per això que esdevé essencial tant l’objecte com el procés, entenent aquest últim com les forces, els ritmes i les dinàmiques que el creen. Aquestes ‘creacions fluïdes’ adopten a l’exposició la forma d’esbossos, esquemes i aportacions teòrica-artístiques que condueixen a cadascuna de les obres.

Amb tot, l’exposició vol ser un espai compartit on a través de l’art es desperti la curiositat pel territori i es reflexioni sobre com vivim i la manera de interactuar amb el nostre entorn, específicament amb el del Baix Ter.

Dinàmiques fluïdes és un projecte basat en les pràctiques artístiques participatives, on tant artistes com públics són els/les creadors/es de les obres i per tant del relat.

Notícies