Desenterrant l'Empordà



28.02.2020
El Museu de la Mediterrània organitza el IV cicle de conferències d'arqueologia "Desenterrant l'Empordà" que té com a objectiu aproximar al gran públic les darreres novetats entorn la recerca arqueològica del territori de l'Empordà. Un cicle de conferències on pretenem donar a conèixer el panorama arqueològic empordanès de la mà dels especialistes en cada un dels jaciments i temàtiques. A "Desenterrant l'Empordà" difonem els descobriments més recents però també posem en valor espais patrimonials i jaciments del territori, grans arqueòlegs i espais arqueològics oblidats.
PROGRAMA
L’anomenada Ciutadella de Roses és un espai extraordinari des del punt de vista arqueològic, però també patrimonial i museogràfic.
El doctor en arqueologia Lluís Palahí farà una aproximació interpretativa d'aquest espai perfectament delimitat per les muralles d’una fortificació militar del segle XVI on es troben vestigis d’una ocupació pràcticament ininterrompuda des d’època grega fins al segle XX, amb restes d’època grega, romana, visigoda, medieval i moderna, quan durant una mica més d’un segle la població civil i militar varen conviure en un mateix espai al quedar la vila de Roses a l’interior de la Ciutadella.
Avui dia la Ciutadella de Roses és un espai on conviuen la recerca, la difusió i l’ús de l’espai, convertit en un gran parc urbà, per activitats lúdiques i culturals.
El jaciment de Vacamorta, al poble de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, té una importància capital en la paleontologia de les comarques de Girona perquè és el jaciment de vertebrats terrestres més antic de la fossa de l’Empordà, l’origen de la plana de l’Empordà.
Els historiadors i investigadors de l’Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona Isaac Rufí i Alba Solés oferiran aquesta conferència per posar en valor les restes procedents d’aquest jaciment per tal de reconstruir el primer capítol de la història de la plana de l’Empordà.
Els doctors Marc Bouzas i Neus Coromina tractaran amb la seva exposició sobre l'excavació que es va dur a terme el febrer de 2019 a Ullà, a la Plaça de Sant Andreu, on es va documentar una necròpolis medieval i moderna d'entre els segle XII i XVIII. En una primera part s'exposaran els aspectes generals de l'excavació i de les tombes documentades i en un segona part es desenvoluparà la part antropològica de les restes, posant especial èmfasi en les dades que permetin conèixer com eren i com vivien els antics pobladors d'Ullà.
Aquesta conferència es portarà a terme al Centre Civíc d'Ullà.